Kitchen pleasures and disasters

czyli Paula gotuje

brokuł, boczek, rodzynki???

3 komentarzy

Kiedyś będąc w gościnie u przyjaciół zostaliśmy poczęstowani sałatką z brokuła. Nie byłoby w tym nic dziwnego, ani niezwykłego, gdyby brokuł nie był połączony z rodzynkami i wędzonym boczkiem. Wtedy jeszcze takie połączenia bardziej mnie niepokoiły niż zachęcały. Zestawienie pozornie zupełnie nie pasujących do siebie składników (bo kto jadłby wędzony boczek zagryzając rodzynkami?) okazało się warte powtórzenia. Wzięliśmy przepis i sałatka zaczęła regularnie pojawiać się na naszym stole. Ukochał ją sobie zwłaszcza mój Luby, który mógłby ją wcinać przynajmniej raz w tygodniu :)

Sałatka z brokuła z rodzynkami i boczkiem

sałatka brokułowa z boczkiem i rodzynkami

Składniki (na 2 porcje):

· 2 nieduże brokuły
· 2 małe czerwone cebule
· 3 garście rodzynek
· 3 garście słonecznika łuskanego
· 150 g chudego wędzonego boczku
· 3-4 łyżki majonezu
· pieprz i sól do smaku

Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze (najlepiej), solimy go by nie był mdły. Gotujemy do momentu aż będzie al dente, zanim wystygnie jeszcze zmięknie. Kiedy brokuł jest gotowy zdejmujemy pokrywkę i odstawiamy go do ostygnięcia. Do jeszcze gorącego brokuła możemy wrzucić rodzynki – trochę zmiękną.

sałatka brokułowa

W tym czasie boczek (koniecznie wędzony) kroimy w kostkę lub paseczki i wysmażamy na patelni, aż się zezłoci. Na drugiej patelni prażymy na wolnym ogniu słonecznik. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Łączymy wszystkie składniki, to jest: brokuła, rodzynki, cebulę, boczek i słonecznik. Mieszamy delikatnie, aby brokuł się bardzo nie rozpadł. Na koniec dodajemy majonez i znów delikatnie mieszamy. Nie polecam zastępowania majonezu jogurtem naturalnym czy greckim – próbowałam i to już niestety nie ten smak. Majonez zdecydowanie najlepiej pasuje. Sałatkę posypujemy świeżo zmielonym pieprzem (ewentualnie w trakcie mieszania składników dosalamy, jeśli jest taka potrzeba). Voila! Smacznego :)

sałatka z brokułami

Broccoli salad with bacon and rasins

Ingredients:

· 2 small broccoli
· 2 small red onions
· 3 handful of raisins
· 3 handful of sunflower seeds (shelled)
· 150 g lean smoked bacon
· 3-4 tablespoons of mayonnaise
· salt and black pepper to taste

Divide broccoli into parts and steam (salt to taste). It should be „al dente”. Leave it to cool down, now you can add raisins – it will gets tender.

Cut bacon in stripes or cubes, and fry on a frying pan util it will be golden brown. Roast sunflowers seeds on the other frying pan. Slice the onions in thin half moons. Next mix gently all ingredients that is: broccoli, bacon, raisins, onion and sunflower seeds. Add mayonnaise and mix again. Add salt if it’s needed. Season with freshly grounded pepper and serve. Enjoy! :)

About these ads

3 thoughts on “brokuł, boczek, rodzynki???

  1. Ostatnio znajomi mieli ją do grilla fajna sprawa, zaraz lecę też ja przygotować;-) warto;-)

  2. To jest jedna z bardziej zaskakujących sałatek jakie ostatnio widziałam :) Zapisana, koniecznie do wypróbowania!

    • Cieszę się, że udało mi się kogoś zaskoczyć tym przepisem. Nie mam pojęcia czy ta sałatka jest ogólnie znana (w sumie u nikogo innego jej nie jadłam). Jeśli nie, to na pewno warta jest wypróbowania i podania przepisu dalej :)

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Dołącz do 33 obserwujących.