kurczak ze szpinakiem i dzikim ryżem

Kilka lat temu można było kupić dziki ryż Uncle Ben’s z taką zieloną przyprawą w saszetce- całość w połączeniu z kawałkami kurczaka, miała dość nietypowy i  niepowtarzalny smak. Produkt jednak zniknął ze sklepowych półek i więcej się nie pojawił. Kilka lat temu spróbowałam odtworzyć ten smak i od tamtej chwili danie jest stałym elementem naszego menu.

kurczak ze szpinakiem i dzikim ryżem

Składniki (na 2 duże porcje):

· 1 filet z kurczaka pokrojony w dość drobną kostkę
· pół opakowania mrożonego szpinaku
· pół szklanki posiekanej natki pietruszki
· 2 garście posiekanego pora
· 4 ząbki czosnku
· sos sojowy ciemny (polecam Tao Tao)
· 2 łyżki oleju
· 2 torebki ryżu paraboliczny+dziki
· odrobina soli

Kuraka kroimy w dość drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej (duża patelnia/rondel a w moim przypadku wok). Smażymy go kilka minut, możemy delikatnie posolić, ale tylko troszkę, bo potem będziemy dodawać sporo sosu sojowego, który jest bardzo słony.

kurczak ze szpinakiem i dzikim ryżem    kurczak ze szpinakiem i dzikim ryżem

Pora na pora – potrzebujemy tę środkową część warzywa – kroimy go na półplasterki i dorzucamy do kurczaka.

Czosnek wyciskamy – ja kroję drobno, wyciskarka była, ale się zbyła – i też wrzucamy na patelnię. Wszystko razem mieszamy i smażymy chwilkę.  Dorzucamy teraz pół paczki mrożonego szpinaku i posiekaną natkę pietruszki. Podlewamy wodą (ok. pół szklanki) i sosem sojowym – na początek proponuję dodać 3 łyżki.

kurczak ze szpinakiem i dzikim ryżem  Woda odparuje, szpinak się rozmrozi – powinna się zrobić taka trochę mało estetyczna zielona ciapajka o wyraźnym aromacie pietruszki i czosnku, kurczak powinien przybrać kolor sosu sojowego. Dusimy całość ok. 10 minut, mieszając co chwilę, a w międzyczasie nastawiamy wodę na ryż i gotujemy wg przepisu na opakowaniu (czyli jakieś max. 15 minut). Próbujemy czy kurczak jest dostatecznie słony – jeśli za mało, znów dodajemy sosu sojowego. Lepiej dodać 2, 3 razy sosu sojowego, niż na początku przesolić – kiedy woda odparuje danie będzie bardziej słone niż na początku.

Kiedy kurczak jest już miękki i odpowiednio słony, gasimy pod nim gaz i pozostaje nam tylko wymieszać go z ugotowanym ryżem. To tyle. Smacznego🙂

kurczak ze szpinakiem i dzikim ryżem

Chicken with spinach and wild rice

Ingridients:
· 1 chicken breast choped in small cubes
· half package of frozen spinach
· half glass of parsley
· 2 handful of leek
· 4 cloves of garlic
· dark soy sauce
· 2 tablespoons frying oil
· 200 g  rice – parabolic+wild
· salt – just a little bit

Chop the chicken in small cubes and put into a big frying pan or a wok. Fry it few minutes, add salt but just a little bit, because we will add a lot of soy sauce which is very salty.  Now it’s time for leek – we need the middle part of leek – chop it in half slices and add to chicken. Squeeze out garlic and add it too. Fry it for a moment, next add half package of spinach and choped parsley. Mix all together and add a half glass of water and dark soy sauce – start with 3 tablespoons.

The water will reduce – it sould come into a less aesthetic green wuss with clear flavour of parsley and garlic, chicken should adopt a colour of soy sauce. Brise all for about 10 minutes, stirring from time to time. In the meantime cook rise (max 15 minutes). Check if chicken is suitably salty – if it’s not – add some more soy sauce.

When chicken is tender and suitably salty just mix it with rise and serve. Enjoy your meal!🙂

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s