tydzień bez pizzy…

…tygodniem straconym🙂

Podtrzymując to stwierdzenie – dziś jeden z moich przepisów na pizzę. Na cienkim cieście, z dość standardowymi składnikami. Bez szaleństw, dla tych, którzy nie lubią niezwykłych połączeń smakowych. Jedynym nowym akcentem są kapary, które bardzo mi przypadły do gustu.

Zapraszam więc na pizzę!

pizza

Oczywiście składniki zawsze wrzucam „na oko”, ale postaram się jakoś przybliżyć ilość:

· drożdże – 1 kostka (świeże drożdże „Babuni” pakowane po 2 sztuki w takich kostkach)
· ok. 2 szklanki mąki
· ok. 3 łyżki oleju
· szczypta soli
· łyżeczka cukru
· ok. pół szklanki ciepłej wody
· szczypta czosnku staropolskiego z Prymatu lub zwykłego granulowanego
· kasza manna do podsypania
· 15 dkg salami
· 2 cebule
· oliwki nadziewane papryką
· kapary
· ser żółty
· bazylia i oregano, tudzież przyprawa do pizzy

Drożdże zasypane cukrem zalewam ciepłą wodą i mieszam aż do rozpuszczenia. Potem odstawiam na kilka minut mieszając co chwilę. Do garnka wsypuję mąkę, sól, czosnek i wlewam olej. Dolewam rozpuszczone drożdże i zagniatam ciasto. W zależności od potrzeb dolewam wody lub dosypuję odrobinę mąki. Jak już ciasto jest wstępnie zagniecione, polewam sobie na rękę jeszcze odrobinę oleju i wtedy ciasto nie lepi się tak przy dalszym zagniataniu. Na sam koniec podsypuję jeszcze kaszą manną i zagniatam parę razy – ciasto będzie bardziej kruche i chrupiące. Odstawiam, żeby sobie podrosło i się przegryzło z drożdżami.

Piekarnik ustawiam na 200°C i w międzyczasie zajmuję się pozostałymi składnikami. Cebulę kroję w kostkę lub cienkie półplasterki, jak kto woli. Oliwki też kroję na plastry. Ser żółty ścieram na tarce.

Na blachę z piekarnika wlewam odrobinę oleju i rozsmarowuję. Robię z ciasta taki placek i dalej już rozgniatam go na blaszce. Dzięki kaszy mannie wygodniej i prościej się formuje placek na blaszce. Ciasto rozkładam prawie na całej blaszce, więc przybiera bardziej kształt kwadratu niż koła, ale to oczywiście dowolność – kwadratowa jest większa😛

Ciasto posypuję bazylią i oregano, albo przyprawą do pizzy – zależy co mam akurat na stanie. Układam plastry salami, cebulę. Posypuję startym serem i na wierzch kładę oliwki i kapary. Pakuję do piekarnika na środkową półkę. Piekę ok. 15 minut z termoobiegiem. Kroję w standardowe kawałki i polewam ketchupem – teraz nie pozostaje nic innego jak tylko zjeść. Smacznego!

pizza

6 thoughts on “tydzień bez pizzy…

  1. O, ciekawy blog!
    Mam dokładnie to samo z robieniem pizzy, że wrzucam składniki na oko😀 jak postanowiłam wrzucić przepis na pizzę, którą robię w domu, to musiałam najpierw ogarnąć te ilości🙂
    Salami+oliwki! mniam!
    Jak będę miała ochotę na chrupiącą i cieńszą niż zwykle pizzę to skorzystam z przepisu:)
    zapraszam do mnie na grubą, dla odmiany😀
    http://pieczenie.wordpress.com/2012/11/30/pizza-na-bogatosci/
    pozdrawiam, Gosia

    1. Ja mam straszny problem z ilościami składników, we wszystkich moich przepisach. Kiedy je spisuję, to muszę się zawsze najpierw głęboko zastanowić co i w jakich ilościach ja tam właściwie dodaję.Jeśli chodzi o pizzę, to zawsze robię ciasto bez jajek. A salami na pizzy uwielbiam! I może spróbuję zrobić taki jak Twój sos do pizzy.
      PS Widzę, że też robisz zdjęcia na parapecie (mnam brownie)😉 – światło jest koszmarne o tej porze roku – zwłaszcza dla kogoś takiego jak ja, kto gotuje głównie popołudniami…

      1. Ta moja pizza to taki rodzinny, wiejski przepis zawsze z jajkami od naszych kurek:)
        Na szczęście z każdym dniem światła będzie przybywało:D będzie lepiej:)
        pozdrawiam!

  2. Nice blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
    A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog stand out.
    Please let me know where you got your theme. Thank you

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s