chili con carne po mojemu

Chili con carne to szybkie i sycące danie. Jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. Najczęściej wykorzystuję mielone mięso z łopatki, ale może być też inne jakie lubicie. Mnie chili najlepiej smakuje zagryzane świeżą chrupiącą bułą maczaną w pomidorowym sosie.

Chili con carne

chili con carne

Składniki:

· 40 dkg mielonego mięsa
· puszka czerwonej fasoli
· puszka pomidorów krojonych bez skórki
· pół puszki kukurydzy
· 2 łyżki koncentratu pomidorowego
· 2 łyżeczki cukru
· 2-3 ząbki czosnku lub trochę suszonego
· łyżeczka słodkiej papryki
· ostra papryka lub pieprz chili do smaku
· sól do smaku
· odrobina oleju do smażenia
· sos tabasco (opcjonalnie)

Na dużą patelnię wlewamy odrobinę oleju i dodajemy mięso mielone. Solimy do smaku i smażymy często mieszając i rozdrabniając mięso. Kiedy będzie już zrumienione dodajemy pokrojony czosnek i smażymy jeszcze chwilkę, a następnie pomidory z puszki, kukurydzę i czerwoną fasolę. Podlewamy odrobinę wodą, solimy, dosypujemy słodką i ostra paprykę i cukier. Wszystko mieszamy i dodajemy jeszcze koncentratu pomidorowego. Pozwalamy się jeszcze całości dusić jakieś 10-15 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody, aby wytworzył się sos. Na koniec możemy dodać jeszcze sos tabasco, ale wszystko zależy od tego jak bardzo ostre chili chcemy uzyskać. Ja nie lubię bardzo ostrego, dlatego mnie w zupełności wystarcza porcja ostrej papryki lub pieprzu chili. Moim zdaniem bardzo dużo daje dodanie cukru, mimo że jakoś pozornie średnio komponuje się z takim daniem, cukier świetnie tutaj pasuje i stanowi dopełnienie smaku. Voila!🙂

chili con carne

Chili con carne

Ingredients:

· 40 dkg mincemeat (I used porkshoulder)
· 1 tin kidney beans
· 1 tin chopped tomato
· half tin of sweet corn
· 2 tablespoons of tomato concentrate
· 2 teaspoons of sugar
· 2-3 cloves of garlic
· 1 teaspoon of sweet red pepper
· spicy red pepper or chilli pepper to taste
· salt to taste
· a little bit of vegetable oil
· tabasco sauce (optional)

Pour a little bit of olive oil on a big frying pan and add mincemeat. Salt to taste and fry until meat will be done, mix often to mince the meat. Than add chopped garlic and fry a little bit more, next add tomatoes, kidney beans and sweet corn. Pour a little bit of water, add sugar, more salt, sweet and spicy red pepper. Mix all together and add tomato concentrate. Let it stew for 10 or 15 minutes. If it’s needed add more water to make sauce. At the end you can add tabasco sauce – it depend how much spicy chili you want to get. Voila! That’s all. Enjoy!

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s