makaronowa zapiekanka z ajvarem

Często zaglądam na bloga Kasi „Gotuję, bo lubię”- nie tylko ze względu na ciekawe przepisy, ale i na zdjęcia – lubię ten rodzaj minimalizmu, a dodatkowo potrawy wyglądają tak apetycznie, że czasem ślina mi cieknie po brodzie😉 Kiedy więc przypadkowo w sklepie natknęłam się na ajvar (bałkańska pasta z warzyw), bez zastanowienia kupiłam, żeby wypróbować tą zapiekankę.

Na makaron z różnymi rodzajami sera, a do tego szpiank nie trzeba mnie długo namawiać, dodatkowo ciekawa w smaku pasta ajvar, która wieńczy dzieło i łaczy wszystkie składniki. Zamiast szpinaku „baby” dodałam tylko świeży „dorosły” i świeżą bazylię zastąpiłam suszoną. Pominęłam kiełbasę, bo jakoś mi nie pasowała do tego zestawu. Zapiekanka wyszła smakowita, może zbyt kwaskowa jak dla mnie (to pewnie przez ajvar), ale i tak wsunęłam dwa talerze.

Makaronowa zapiekanka z ajvarem

zapiekanka makaronowa

Składniki (po lekkich zmianach):
· 400 g makaronu typu penne (opakowanie)
· 1 słoiczek łagodnego ajvaru (195 g)
· 100 ml śmietanki 18%
· 1 pęczek świeżego szpinaku
· 1 łyżeczka suszonej bazylii
· 200 g sera żółtego
· 100 g fety
· 120 g sera camembert (opakowanie)
· 3 duże ząbki czosnku
· 1 łyżka masła
· sól i pieprz do smaku

Na dużej patelni rozpuściłam trochę masła, czosnek pokroilam w dorbną kostkę, szpinak opłukałam i porwałam na mniejsze kawałki. Najpierw na patelnię wrzuciłam czosnek, chwilkę podsmażyłam, a następnie wrzuciłam szpinak. Przemieszałam kilka razy, aż szpinak się zmiejszył i zgasiłam pod nim gaz. Bezpośrednio do żaroodpornego naczynia, w którym piekłam wrzuciłam ajvar, a następnie śmietankę, odrobinę soli i pieprzu oraz bazylię. Wszystko wymieszałam, dodałam ugotowany makaron i ponownie wymieszałam. Fetę i camembert pokroiłam w kostkę. Ser żółty starłam na tarce. Wszystkie trzy sery wrzuciłam do naczynia i wymieszałam z makaronem. Piekłam ok. 30 minut w temperaturze 150ºC z termoobiegiem. Jeśli pieczecie bez temoobiegu to temperatura powinna być o ok. 30ºC wyższa. Acha, i pamętajcie, że szklane naczynia żaroodporne wkładamy do zimnego piekarnika, a nie do nagrzanego🙂

Bon apetit!

zapiekanka z makaronu

Casserole: pasta and ajvar

Ingredients:

· 400 g penne
· 1 jar mild ajvar (195 g)
· 100 ml cream
· 1 bunch fresh spinach
· 1 teaspoon of basil
· 200 g hard cheese
· 100 g feta cheese
· 120 g camembert
· 3 big cloves of garlic
· 1 tablespoon of butter
· salt and pepper to taste

Melt butter on a big frying pan, chop garlic, wash spinach and tear in small pieces. Put garlic on frying pan, fry for a while, next add spinach, and fry until it gets smaller. When its done, put out the flame. Cook pasta. Put ajvar to a heat-proof dish, add cream, salt and pepper to taste and basil. Mix all together. Add pasta and mix again. Cut feta cheese and camembert, grate hard cheese. Add all to heat-proof dish and mix. Bake for about 20-30 minutes in 180ºC  (150ºC when you bake with termocirculation). Remeber – if you bake in glass heat-proof dish (like I do) put it in cold oven, not to a hot one because it can crack🙂

Bon apetit!

2 thoughts on “makaronowa zapiekanka z ajvarem

  1. Wygląda pysznie🙂 Cieszę się, ze smakowało🙂
    To, ze wyszła lekko kwaskowa, to pewnie przez pomidory w ajvarze, chociaż ja miałam ajvar marki Podravka i był super, bez kwasku🙂

    1. Ja też korzystałam z tego z Podravki. Nie żeby była jakaś kwaśna – taki lekko kwaskowy smak -to jeszcze feta na ciepło może być trochę kwaskowa:) I tak było pyszne. Trochę jeszcze zostało, to będzie na poprawkę na kolację🙂

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s