kurczak z sezamem

To danie powstało z mojej fascynacji kuchnią chińską, a konkretnie tym co serwują znane wszystkim chińskie knajpki. Odtworzenie smaku jaki uzyskują właśnie w takich „chińczykach” jest chyba praktycznie niemożliwe, ale próbować można. Kiedyś bazując na mej pamięci o chińskim kurczaku z sezamem spróbowałam odtworzyć go w domu. Wydaje mi się, że smak jest zbliżony. Z pewnością nie ten sam (gdzieś obiło mi się o ucho, że tajemnym składnikiem dań z chińskich knajpek jest po prostu wzmacniacz smaku, jeśli ktoś coś wie na ten temat niech da znać), ale jeśli ktoś lubi te klimaty, to danie z pewnością przypadnie mu do gustu. Ważne w nim są dwa składniki: ciemny sos sojowy, który nada piękny kolor i smak oraz olej sezamowy – jak tylko dodacie go do kurczaka po mieszkaniu rozniesie się cudny aromat. A zatem…

kurczak z chińskiej knajpy

Składniki:

· 2 filety z kurczaka
· 5-6 małych cebul
· 4 łyżki sezamu
· 4-5 łyżek ciemnego sosu sojowego
· 3 łyżki oleju sezamowego
· 1 łyżka oleju do smażenia
· 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
· 100 g ryżu basmati
· słodko ostry sos chilli (opcjonalnie)

Na dużej patelni, na najlepiej w woku podgrzewamy łyżkę oleju do smażenia. Cebule kroimy w ćwiartki i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy do zrumienienia, na dość silnym ogniu. W międzyczasie filety z kurczaka kroimy w sporą kostkę. Kiedy cebula jest już zezłocona, dorzucamy do niej kurczaka i smażymy kilka minut. Dodajemy połowę sezamu i smażymy jeszcze przez chwilę. Następnie dodajemy sos sojowy ciemny i podlewamy całość ok. połową szklanki wody. Dusimy do miękkości kurczaka. W tym czasie wstawiamy sobie wodę na ryż. Basmati będzie się gotował ok. 10 minut, nie więcej.
Część wody powinna odparować, to co zostanie będzie naszym sosem. Jeśli cała woda nam odparowała dolewamy trochę i sprawdzamy, czy jest odpowiednio słone. Jeśli za mało – dolewamy sosu sojowego. Całość powinna przybrać ciemnobrązowy kolor. Teraz pora na olej sezamowy – doda naszej potrawie niezwykłego aromatu. Ważne, żeby olej sezamowy dodać przed zagęszczeniem mąką ziemniaczaną, a nie po, ponieważ jeśli dodamy na końcu, nie zwiąże się z pozostałymi składnikami i wytrąci nam się z sosu. W szklance robimy sobie zawiesinę z mąki ziemniaczanej i wody i dolewamy do woka, szybko mieszając, żeby nie zrobiły się gluty. Na koniec dodajemy drugą połowę sezamu i jeszcze raz mieszamy wszystko razem. Podajemy z ryżem basmati i sosem chili (w moim wypadku był to czarny sos chili). Voila! Smacznego🙂

kurczak z chińskiej knajpy

Chicken with sesame

Ingredients:

· 2 chicken breast
· 5-6 small onions
· 4 tablespoons of sesame
· 4-5 tablespoons of dark soy sauce
· 3 tablespoons of sesame oil
· 1 tablespoon of vegetable oil
· 2 teaspoons of potato flour
· 100 g basmati rice
· chilli souce (optional)

We poure frying oil into a big frying pan or a wok and heat it. We cut onions in to quaters, and put them into a frying pan, fry until it’s golden brown. In the meantime cut the chicken breeasts in big cubes and put them into a frying pan. Fry it a few minutes, mix from time to time. Then add a half of sesame and mix all together. Then add soy souce and about half glass of water, mix all and simmer until chicken will be tender. In the meantime boil a water and simmer basmati rice, it should take no longer than 10 minutes. Some of the water in our frying pan will reduce, what staies will be our souce. If all the water reduced we should add more and checked if it’s suitably salty. If it’s less salty add more soy soauce. Now it’s time for sesam oil – it will add extraordinary flavour. It’s important to add sesame oil before you start thicken with potato flour, because it will not mix. Next put put potato flour into glass add little bit of water and mix. Pour into wok, mix quickly. At the end add another half of sesame. Serve with basmati rice and chilli souce (I used black chilli souce). Enjoy!🙂

kurczak z chińskiej knajpy

4 thoughts on “kurczak z sezamem

  1. Wygląda mega smakowicie, wymyśliłam sobie że jutro zrobię takiego kurczaka i szukałam w internecie. Jest to jeden z dwóch przepisów które mnie zainteresowały bo wyglądają i zapewne smakują tak jak sobie to wymyśliłam. Dzięki Tobie jutro będzie pyszny obiad🙂

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s