placki ziemniczane ze szpinakiem

Chyba jestem szpinakomaniaczką – wygląda na to, że w ogromnym procencie moich przepisów znajduje się szpinak, dlatego żeby nie było, że jestem monotematyczna to będzie ostatni ( w najbliższym czasie) przepis ze szpinakiem w roli głównej🙂

Placki ziemniaczane ze szpinakiem bardzo zasmakowały memu Lubemu, ja chyba wolę placki jednak w tradycyjnej formie, czyli z samych ziemniaków. Niemniej stanowią ciekawą odmianę od zwykłej wersji placków i na pewno wartą wypróbowania. Tym bardziej zachęcam, jeśli macie na podorędziu jakiegoś robota mielącego albo chętnego do tarcia na tarce😉 Jeśli lubi się placki i pochłania je w takich ilościach jak my, starcie na zwykłej tarce ponad kilograma ziemniaków zajmuje całą wieczność i mnie zawsze zniechęcało do przygotowywania tego dania. Na szczęście jakiś czas temu otrzymaliśmy w spadku pamiętającą czasy PRLu maszynkę do ścierania (pojęcia nie mam jak to się nazywa) – pracuje głośno jak wiertarka z udarem, ale ściera wszystko w kilka minut.

placki ziemniaczane ze szpinakiem1

Składniki:

· ok. 1 kg ziemniaków
· kilka kostek mrożonego szpinaku (brykiet)
· 2 cebule
· 2 jajka
· sól i pieprz do smaku
· 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
· 2 łyżki mąki pszennej
· szczypta czosnku
· olej do smażenia

Szpinak wrzucamy na patelnię lub do rondelka i na małym gazie rozmrażamy i odparowujemy nadmiar wody. Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce lub w maszynie. Dodajemy jajka, obie mąki, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy też czosnek i odparowany szpinak. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni (najlepiej teflonowej) rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy placuszki na złoto (ja lubię bardziej podpieczone, ale trzeba uważać, żeby nie przesadzić bo wyjdzie gorzkie). Zdejmujemy z patelni i kładziemy na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Ja lubię najbardziej placki bez żadnych dodatków, ale możecie wypróbować z np. z sosem jogurtowo-czosnkowym. Smacznego!

placki ziemniczane ze szpinakiem

 

Pancakes: potatoes & spinach

Ingredients:

· about 1 kg potatoes
· few blocks of frozen spinach
· 2 onions
· 2 eggs
· salt and pepper to taste
· 2-3 tablespoons of potato flour
· 2 tablespoons of wheat flour
· little bit of granulated garlic
· vegetable oil

First put spinach to a frying pan or saucepan, thaw out and vaporize all water. Next grate potatoes and onions, add eggs, both flours, salt, pepper and garlic and mix all together. Add spinach and mix again. Heat little bit of oil on a frying pan (teflon-coated would be best) and fry pancakes until it will be golden brown. Put your pancakes on a paper towel to drain of excess oil. I like this pancakes without any additive, but you can try to serve pancakes with some sauce for example joghurt & garlic. Enjoy!🙂

4 thoughts on “placki ziemniczane ze szpinakiem

  1. Szkoda, że nie pokazałaś tej maszyny – bardzo jestem ciekawa jak wygląda i czy nadal ją produkują😉
    Hmm… może jak zrobię placki ziemniaczane ze szpinakiem to mój Mężczyzna uwierzy, że są zdrowe?😉

    1. Hehe może przy okazji jakiegoś innego przepisu zrobię zdjęcie i zamieszczę🙂 Maszyna pochodzi z kraju, który już nie istnieje – z Czechosłowacji🙂 Przypuszczam, że mniej więcej z połowy lat 80-tych. Myślę, że takich kombajnów już nie produkują😉

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s