gulasz głodomora :)

To jest bardzo niedobry gulasz. Fatalny.

To jest danie z kategorii tych, po których leżysz brzuchem do góry i nie masz siły wstać. Z przejedzenia. Po pierwszym talerzu – myślisz – ale dobre! Chcę jeszcze! W trakcie drugiego talerza musisz rozpiąć guzik w spodniach, żeby zrobić kluseczkom więcej miejsca. Zjadłoby się jeszcze trzeci talerz, ale się nie mieści. Czekasz 15 minut i znów biegniesz do garnka po następną porcję😉 Tak to właśnie u nas z tym gulaszem wygląda. A potem leżymy i stękamy, że ten gulasz nie jest dobry😉

Przepis na gulasz powstał z połączenia kilku pomysłów, które podpatrzyłam u rodziny i znajomych. Dość typowy gulasz mięsny, ale w połączeniu z kluseczkami typu „śląskie” jest obłędny. Przynajmniej u mnie w domu muszę już teraz robić ogromne porcje i mrozić, żeby był na stole wtedy, kiedy tylko przyjdzie nam na niego ochota. Gulasz jest fantastyczny na zimę, bo bardzo rozgrzewa, ale sprawdza się też w innych porach roku, kiedy dopada nas wielki głód. Jeśli przygotowuję ten gulasz do mrożenia, to nie robię kluseczek. Robię każdorazowo, na świeżo. W ostatnim czasie są już co raz bardziej „kluski z gulaszem” niż „gulasz z kluskami”. Kocham śląskie!🙂

Gulasz z kluseczkami

gulasz z kluseczkami4

Składniki na gulasz:

· 500 g mięsa z łopatki lub karczku (ja najbardziej lubię łopatkę)
· 3-4 czerwone papryki
· 4 cebule
· 2 łyżki słodkiej papryki
· 4-5 ząbków czosnku
· pieprz czarny
· mały słoiczek koncentatu pomidorowego
· odrobina smalcu lub oleju
· przyprawa typu warzywko lub kostki rosołowe lub ewentualnie po prostu sól do smaku
· 3 łyżeczki mąki

Składniki na kluseczki:

· kilka ziemniaków ugotowanych bez soli
· mąka ziemniaczana (tyle ile zabierze ciasto)
· 1 jajko

gulasz z kluseczkami

Mięso i cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku podgrzewamy odrobinę smalcu lub oleju i wrzucamy mięso i cebulę. Smażymy kilka minut często mieszając. Następnie dodajemy paprykę w proszku, pokrojony czosnek i smażymy jeszcze chwilkę. Zalewamy to wszystko wodą. Danie będzie miało konsystencję zupy, ja wlewam około 3 litry wody. Teraz pora na warzywko, kostki rosołowe lub po prostu sól – tutaj pole do wyboru – każdy preferuje inaczej. Ja czasem robię na kostkach rosołowych, czasem po prostu solę. Garnek przykrywamy pokrywką i tak gotujemy, aż mięso będzie prawie miękkie (ok. 1,5-2 godzin). Kiedy mięso już jest pół miękkie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i dalej gotujemy, aż papryka będzie miękka (ale nie rozgotowana). Teraz dodajemy sporo pieprzu i koncentrat pomidorowy (ja lubię czuć ten pomidorowy smak, więc dodaję sporo koncentratu). Z mąki i odrobiny wody robimy zaczyn, by lekko zagęścić nasz gulasz. Aby nie porobiły nam się kluchy, dolewamy do zaczynu trochę gorącego płynu z gulaszu i mieszamy. Dopiero wtedy dodajemy go do garnka z gotującym się gulaszem, wszystko mieszamy i pozwalamy się gotować na wolnym ogniu.

gulasz z kluseczkami1

Pora teraz na przygotowanie kluseczek. Zimne ziemniaki zagniatamy z jajkiem i mąką ziemniaczaną na ciasto. Proponuję mąkę ziemniaczną dodawać stopniowo, różne gatunki ziemniaków różnie będą „brały” mąkę. A nie chcielibyśmy przesadzić, bo wtedy kluseczki nie będą chciały się lepić. Kiedy ciasto na kluski mamy gotowe rozpoczynamy mozolną pracę – rolując w dłoniach po kawałeczku ciasta robimy kulki i wrzucamy bezpośrednio do gotującego się gulaszu. Im mniejsze kuleczki, tym lepiej, optymalna wielkość to powiedzmy rozmiar orzecha laskowego – w sam raz na jeden gryz. Po wypłynięciu kluseczek na wierzch gulaszu gotujemy jeszcze max. 5 minut. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą lub pieprzem albo koncentratem pomidorowym. I gotowe. Można zajadać. Smacznego!

gulasz z kluseczkami2

One thought on “gulasz głodomora :)

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s