seledynowa sałatka

Przepis na tę sałatkę znalazłam wieki temu gdzieś w internecie, przy okazji poszukiwań przepisów na dania bezmięsne. Zaciekawił mnie skład – połączenie sera camembert i pistacji, które bardzo lubię. Wypróbowałam raz na jakiejś imprezie – sałatka zrobiła furorę, więc przepis puściłam dalej. Teraz u mojej mamy ta sałatka gości dosłownie w każde święto. Goście zawsze podchodzą dość sceptycznie do połączenia makaronu i pistacji, ale potem sałatka znika w mgnieniu oka. Na dodatek ma cudny, wiosenny pastelowy kolor.

 

zielona sałatka

Składniki:

· 400 g makaronu kokardki
· 1 por (bez zielonej części)
· 1 duży zielony ogórek
· serek camembert (okrągły)
· szklanka łuskanych pistacji
· 2 łyżki soku z cytryny
· 4 łyżki oliwy z oliwek
· szczypta soli
· szczypta cukru
· pieprz cytrynowy lub zielony do smaku
· rzeżucha do dekoracji

sałatka z pistacjami

W pierwszej kolejności przygotowujemy sos. Mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem, odstawiamy na bok. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, przekładamy do miski i zalewamy sosem. Pozostawiamy do ostygnięcia i w tym czasie zabieramy się za pozostałe składniki. Por kroimy na półplasterki, ogórka i camembert w kostkę i wszystko wrzucamy do makaronu. Mieszamy delikatnie i na koniec dodajemy pistacje. Można je również posiekać, ale ja wolę w całości. Dla dekoracji posypujemy rzeżuchą. Sałatka gotowa. Smacznego!

sałatka seledynowa

Celadon salad

Ingredients:

· 400 g pasta farfalle
· 1 leek (without that green part)
· 1 big cucumber
· 1 camembert (round)
· 1 glass of pistachio
· 2 tablespoons of lemon juice
· 4 tablespoons of olive oil
· little bit of  salt
· little bit of sugar
· lemon or green pepper
· cress to decorate

First make sauce. Mix olive oil, lemon juice, salt, sugar and pepper and leave it for a while. Next cook farfalle (al dente), strain, move to a big bowl and pour sauce on it. Mix and leave to cool down. Cut leek in half slices, camembert and cucumber cut in small cubes. Add it to pasta, mix gently, and at the end, add pistachio. You can slice them also, but i like when it’s full. Add some cress to decorate. Your celadon salad is ready. Enjoy!🙂

seledynowa sałatka

2 thoughts on “seledynowa sałatka

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s