makaron zapiekany z kiełbasą i pieczarkami

Świderki z kiełbasą i pieczarkami to kolejny przepis, który przywędrował do mnie od Mamy Lubego. Przygotowuje się je piorunem, dlatego nadają się świetnie na szybki obiad. Nie wymagają wielu składników, więc to też dobre wyjście, kiedy pustki w lodówce lub brak pomysłu na obiad czy sytą kolację. Taką zapiekankę można przygotować w piekarniku, natomiast o wiele szybciej i taniej jest zapiec makaron po prostu na patelni lub w woku, w którym przygotowuję pewnie ponad połowę dań. Fajnie jeśli patelnia będzie pokryta jakąś nieprzywierającą powłoką, to wtedy cała dobroć wyląduje na talerzu🙂

makaron z kiełbasą i pieczarkami

Składniki:

· 300 g makaronu świderki
· dość spory kawałek Waszej ulubionej kiełbasy
· 200 g pieczarek
· 3 ząbki czosnku
· 1 łyżeczka majeranku
· odrobina oleju do smażenia
· kawałek żółtego sera
· sól i pieprz do smaku

Kiełbasę kroimy na półplasterki lub ćwiartki i wrzucamy na dużą patelnię lub wok. Jeśli kiełbasa jest dość tłusta to na suchą patelnię, a jeśli chuda, to dodajemy odrobinę oleju do smażenia. Kiełbasę podsmażamy kilka minut, aż się zrumieni. Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy na grubsze półplasterki. Dorzucamy je do kiełbasy i smażymy dalej, aż najpierw puszczą wodę, a następnie odparują. Solimy i pieprzymy do smaku.

W międzyczasie nastawiamy osoloną wodę na makaron i gotujemy świderki do momentu, aż będą w sam raz, czyli al dente. Odcedzamy.

Czosnek kroimy w drobną kostkę lub przeciskamy przez praskę. Kiedy kiełbasa i pieczarki już prawie są gotowe, dorzucamy czosnek i smażymy 2-3 minuty. Na koniec dodajemy też majeranek i wszystko dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i na patelnie wrzucamy ugotowany makaron. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie. Na tarce ścieramy żółty ser i posypujemy nim makaron mieszając co chwilę. Patelnię przykrywamy pokrywką i zapiekamy 5-10 minut. Ser szybko się roztopi, a makaron przejdzie aromatem kiełbasy i czosnku. Podajemy gorące. Makaron świetnie komponuje się z kiszonymi ogórkami podanymi do zagryzania. Smacznego!🙂

świderki z kiełbasą i pieczarkami

świderki z pieczarkami i kiełbasą

10 thoughts on “makaron zapiekany z kiełbasą i pieczarkami

  1. Makaron jest zawsze dla mnie idealny!🙂 Twoja wersja jest bardzo polska. Jeszcze te ogórki obok, na zdjęciu! Swojsko! Połączenie dwóch moich ulubionych krain: Włoch i Polski! Cudo!
    dariawkuchni.blogspot.com

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s