Odkąd kilka lat temu zakochałam się w azjatyckich potrawach, czyli drobiu (tudzież innym mięsku) przyrządzanym na sto sposobów, którego można spróbować w bardzo popularnych orientalnych knajpkach, próbuję te smaki przenieść do mojej kuchni. Jednym z połączeń, które bardzo lubię to czosnek i miód – wspaniałe zestawienie składników, które pozornie do siebie nie pasują. Tym razem zamiast tradycyjnego fileta z kurczaka wykorzystałam mięso z pozostałej części kurczaka (u mnie sprzedawane jest jako mięso gulaszowe) i muszę przyznać, że dużo bardziej mi smakuje niż filet. Filet jest jednak bardziej suchy i jednobarwny w smaku, a tutaj ten smak jest powiedzmy bardziej wyrazisty 🙂
Składniki:
· 400 g drobiowego mięsa
· 2-3 cebule
· 3 łyżki oleju do smażenia
· 3 duże ząbki czosnku
· 2-3 łyżki miodu
· 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
· szczypta soli
· ½ szklanki wody
· 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Mięso drobiowe kroimy w paski i wrzucamy do woka. Smażymy 5-6 minut na dość silnym ogniu mieszając co chwilę. Kurczak powinien się lekko zezłocić. Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka. Dorzucamy ją do woka. Znów smażymy ok. 3 minuty. Dodajemy dosłownie szczyptę soli (sos sojowy jest bardzo słony, więc jest szansa, że możemy przesolić) i pokrojony w plasterki lub kostkę czosnek. Wszystko mieszamy, a następnie dodajemy miód i sos sojowy. Znów mieszamy i dodajemy ½ szklanki wody. Zmniejszamy ogień i pozwalamy się temu chwilkę podusić, chociaż kurczak powinien już być w zasadzie gotowy. Z odrobiną wody mieszamy mąkę ziemniaczaną i zagęszczamy nią sos – mieszamy szybciutko, żeby nie zrobiły się gluty. Danie jest w zasadzie gotowe. Sprawdzamy jeszcze tylko czy jest odpowiednio słodkie, słone i w razie potrzeby dodajemy sól lub sos sojowy albo miód. Podajemy z ryżem np. basmati lub brązowym i ostrym sosem (mnie akurat się skończył, więc było bez). Smacznego!
Chicken with honey & garlic
Ingredients:
· 400 g chicken meat
· 2-3 onions
· 3 tablespoons of vegetable oil
· 3 big cloves of garlic
· 2-3 tablespoons of honey
· 2-3 tablespoons of dark soy sauce
· little bit of salt
· ½ glass of water
· 2 teaspoons of potato flour
Heat wok or the other big frying pan, put there vegetable oil. Cut chicken in stripes and put it into wok. Fry for 5-6 minutes on big heat, mix from time to time. Chicken should be a little golden-brown. Slice onions in feathers add to wok and fry for another 3 minutes. Add just a little bit of salt (soy sauce is very salty) and sliced garlic. Mix all together and next add honey and soy sauce. Mix again, add half glass of water. Reduce heat and leave it to stew for a while. Mix potato flour with a little bit of water, add to wok and mix quickly. Your chicken is almost ready, try if it’s suitably salty and sweet, and if it’s needed add some soy sauce or honey. Serve with rice for ex. basmati or brown rice and chilli sauce. Enjoy! 🙂
Proste, znane ogólnie. Wg mnie lepsze, kiedy suchy cukier (łyżka-dwie) doprowadzamy do stanu płynnego na patelni i wrzucamy tam mięsko z kurczaka do obtoczenia w tym karmelu, a potem dalej……..
Rownie dobry pomysl, jesli ktos woli uzyc cukru zamiast miodu.
Zapisałam sobie przepis do notatnika, na pewno z niego skorzystam!
Zdecydowanie polecam 🙂
Wyglada smakowicie:), juz wiem co jutro bedzie na obiad, dzieki
Jest pyszny – to znaczy nam baaardzo smakuje, mam nadzieję, że Tobie również przypadnie do gustu 🙂
Dzisiaj wypróbowałam 🙂 Polecam, naprawdę bardzo smaczne danie. Kurczaka zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie, dodałam tylko jeszcze kilka kropel soku z cytryny.
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 I dziękuję za komentarz!
Wygląda bardzo smacznie 🙂 Super połączenie smaków… Kurczaka mogłabym próbować w różnych wersjach smakowych 🙂
Dziękuję 🙂 Zachęcam do spróbowania, bo smak ma niepowtarzalny 🙂
Wygląda rewelacyjnie!
Dziękuję! 🙂
Dziękuję!