calzone z patelni

Jeśli lubicie pizzę i wszelkie wariacje na jej temat, ten przepis powinien Was zaciekawić. Zwłaszcza jeśli albo nie macie piekarnika, albo chcecie zrobić małą porcję dla jednaj osoby i nagrzewanie piekarnika byłoby po prostu nieekonomiczne. Myślę, że tradycyjna pizza w ten sposób też wyjdzie, aczkolwiek nigdy nie próbowałam (no i wtedy wierzch nie będzie przypieczony). Ważne jest, by patelnia miała jakąś nieprzywierającą powłokę, ponieważ będziemy zapiekali bez użycia tłuszczu. Podana ilość składników pozwoliła mi na przygotowanie dwóch calzone na sporej wielkości patelni (ok. 28cm średnicy). Do standardowego ciasta na pizzę dodałam mąki kukurydzianej, ciasto jest wtedy bardziej plastyczne i łatwiej się rozwałkowuje. Przypadkowo zabiłam też drożdże, które dodałam do ciasta (zbyt ciepła woda), więc nie bardzo wyrosło, ale to nie szkodzi. Do nadzienia dodałam macedońskiej pasty lutenitza, ale możecie dodać po prostu ketchup. Składniki nadzienia również zupełnie dowolne – można szaleć z tym co się lubi🙂

Zapraszam do spróbowania.

pieróg pizza z patelni

Składniki na 2 spore pierogi pizzowe:

· drożdże – ½ kostki (świeże drożdże „Babuni” pakowane po 2 sztuki w takich kostkach)
· ok. 1 ½ szklanki mąki pszennej
· ok. ½ szklanki mąki kukurydzianej
· szczypta soli
· łyżeczka cukru
· ok. pół szklanki ciepłej wody
· ok. 3 łyżki oleju
· 20 dkg pieczarek
· kilka plastrów salami
· plasterki pomidora
· 2 małe czerwone cebule
· kulka mozarelli
· kilka plastrów żółtego sera
· garść listków bazylii
· kilka łyżeczek pasty lutenitza

Przygotowujemy ciasto na calzone: drożdże mieszamy z cukrem i ciepłą wodą i pozostawiamy na kilka minut, aby zaczęły pracować. Do garnka wsypujemy obie mąki, sól i olej. Zalewamy drożdżowym zaczynem i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę kukurydzianą. Powinno powstać dość miękkie, plastyczne ciasto. Garnek przykrywamy ściereczką i zabieramy się za składniki do nadziania pieroga.

Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki, dusimy z odrobiną soli na suchej patelni, aż odparuje zbędna woda. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, salami kroimy w kostkę. Mozarellę ścieramy na tarce lub kroimy w plastry.

Ciasto dzielimy na dwie części. Formujemy mały placek, a następnie rozwałkowujemy do odpowiedniej wielkości podsypując mąką kukurydzianą, aby nie przyklejał się do wałka i blatu. Placek powinien być dość cienki, żeby dał radę upiec się na patelni, a jednocześnie na tyle gruby, aby nie pękł na przykład w trakcie przenoszenia. Kiedy ciasto mamy już rozwałkowane do odpowiedniego rozmiaru, zabieramy się za układanie składników na jednej połowie placka, zostawiając z brzegu trochę miejsca na zaklejenie. U mnie na pierwszy ogień poszła pasta lutenitza, a następnie, salami, cebula, pieczarki, żółty ser, znów trochę salami, plastry pomidorów, mozarella i bazylia. Na to znów 2 łyżeczki lutenitzy.

Teraz pora zakleić pieroga. Wolną połowę ciasta nakładamy na składniki i zaklejamy brzegi. Tutaj dowolność – możecie zakleić brzegi jak tradycyjnego pieroga, skleić dociskając widelcem lub tak jak ja, zakładając po kawałku do środka. Zapalamy gaz pod suchą patelnią – calzone będziemy kłaść już na rozgrzaną. I teraz najtrudniejsza część – przeniesienie pieroga z blatu/stolnicy na patelnię. Mnie zawsze najwygodniej robi się to rękami – najłatwiej mi wtedy wyczuć ciasto i nie porobić dziur. Zapiekamy pod przykryciem (dobrze żeby pokrywka miała jakieś otwory, które będą odprowadzać parę) po ok. 10 minut na każdej stronie, na małym ogniu. Tak jest przynajmniej w moim przypadku, wiadomo – każda kuchenka i patelnia są inne. Z kolejnym plackiem postępujemy identycznie.

Pizzowy pieróg z patelni jest gotowy. Smacznego!🙂

pieróg pizzowy z patelni

5 thoughts on “calzone z patelni

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s