sposób na…ziemniaki z wczoraj

Czasem zdarza się, że zostają mi ugotowane ziemniaki z obiadu. Następnego dnia już nie wyglądają zbyt apetycznie, wykorzystuję je wtedy do zrobienia na przykład klusek śląskich albo odsmażam na patelni. Robią się wtedy pysznie chrupiące i przypieczone, dodatek chilli dodaje im nieco pikanterii, a bazylia świeżości. Najlepiej smakują wprost z gorącej patelni😉

ziemniaki z wczoraj

Składniki:

· kilka ziemniaków z dnia poprzedniego
· szczypta chilli
· sól do smaku
· 2 łyżki oleju do smażenia
· kilka listków bazylii

Sposób jest banalnie prosty. Na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy olej. Ziemniaki kroimy w plastry i układamy na patelni. Smażymy na dość sporym ogniu ze wszystkich stron, aż będą złociste i chrupiące. Pod koniec smażenia posypujemy sproszkowanym chili. Teraz pozostaje jedynie posolić je do smaku i przyprawić kilkoma świeżymi listkami bazylii. Gotowe. Smacznego!

Tłuczone ziemniaki również możemy w ten sposób przygotować, ważne, żeby podsmażać je na sporym ogniu i niezbyt często mieszać, aby miały szansę się podpiec.

odgrzewane ziemniaki

ziemniaki z patelni

9 thoughts on “sposób na…ziemniaki z wczoraj

  1. Nikt mi nie powie, że odsmażane ziemniaki to zło:) (a takie głosy krążą, nawet teraz w niedalekim moim sąsiedztwie;) Są pyszne, Moje ulubione w połączeniu z jajkiem sadzonym i kefirem:)

    1. A kto rozsiewa takie szalone teorie?😉 Odsmażane ziemniaki są bardzo zdrowe – podwyższają poziom szczęścia w organizmie🙂 Kefirek do ziemniaków jest pycha, a do takich z chili to i nawet piwko.

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s