paprykarz na ostro

Sezon paprykowy rozpoczęty. Na straganach pełno papryki w przeróżnych kolorach i kształtach. Takim standardowym daniem paprykowym, które robię co najmniej kilka razy w sezonie jest leczo, natomiast tym razem postanowiłam przygotować coś innego, co można będzie zapakować do kanapki i zabrać do pracy. Paprykarz przygotowałam w wersji na ostro, z papryczką chilli, natomiast jeśli wolicie łagodniejsze smaki, to dodanie chilli można pominąć.  Jako dodatek – kilka pieczarek – wydaje mi się, że bardzo pasują do tego zestawu. Taki paprykarz świetnie smakuje na ciepło na grzance z bułki, ale też można go dodać do kanapek jako taką a’la pastę.

Przepis dodaję do akcji Warzywa Psiankowate 2013.

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY  www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

pasta z papryki

Składniki:

· 1 duża czerwona papryka
· ½ dużej pomarańczowej papryki
· 1 podłużna żółta papryka
· 1 spora papryczka chili
· 1 duża cebula
· 100 g pieczarek
· 3 ząbki czosnku
· 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
· 2 łyżeczki cukru
· sól do smaku
· 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
· olej do smażenia

Na sporej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy, aż zacznie się rumienić. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie półplasterki i dorzucamy do cebuli. Znów smażymy kilka minut, do momentu kiedy oba składniki się dość zezłocą. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub siekamy drobno. Wrzucamy go na patelnię, dodajemy słodką paprykę w proszku i mieszamy wszystko. Zmniejszamy ogień i dodajemy pokrojone w cienkie paseczki papryki, łącznie z papryczką chili. Solimy, dodajemy cukier i podlewamy odrobiną wody. Teraz pozostaje nam już prawie tylko mieszać, mieszać i ewentualnie skrapiać wodą do momentu, aż papryka będzie mięciutka i będzie rozpływać się w ustach. Wody dodajemy tylko tyle, aby papryka mogła się udusić i nie przypaliła się. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko razem mieszamy dokładnie. Dosalamy jeszcze do smaku jeśli jest taka potrzeba i paprykarz gotowy. Smacznego!

pasta z papryki

Warzywa psiankowate 2013

9 thoughts on “paprykarz na ostro

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s