kakaowe naleśniki z bananami i jeżynową frużeliną

Dziś chcę Wam zaproponować coś dla osłody – w sam raz na weekendowe śniadanie lub podwieczorek. Mamy tu trzy smaki – lekko wytrawne kakaowe naleśniki, słodkiego banana i lekko kwaskową jeżynową frużelinę. Takie połączenie sprawia, że danie nie jest przesadnie słodkie. Powinno posmakować dorosłym, a i dzieciaki na pewno będą uradowane takim połączeniem. Zwłaszcza, że w sumie mamy tu całkiem sporo dobroci – kakao jest zdrowe i daje szczęście, banany mają pełno witamin, minerałów i naturalnego błonnika, frużelina też owocowa, beż żadnych sztucznych dodatków, więc w zasadzie samo zdrowie😉

Ilości na ciasto podaję w przybliżeniu – zawsze dodaję wszystkiego na oko i jeśli chcę mieć cieńsze naleśniki, to robię bardziej płynne ciasto – łatwiej je wtedy rozprowadzać po patelni. Z tej ilości składników wyszło mi ok. 10 naleśników. Ale wszystko zależy od osobistych upodobań i własnego sposobu smażenia naleśników oraz oczywiście wielkości patelni😉

Zapraszam w takim razie na przepis:

kakaowe naleśniki z bananami i jeżynową frużeliną

Składniki na ciasto naleśnikowe:

· ok. 1 ½ szklanki mąki pszennej
· 2 łyżki mąki kukurydzianej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 jajko
· cukier do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
· mleko
· woda
· kakao (u mnie 3 łyżeczki)
· olej do smażenia

Składniki na frużelinę:

· garść jeżyn
· woda
· kilka łyżek domowego soku z aronii (lub innego lekko kwaskowego)
· 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
· cukier do smaku

Dodatkowo:

· banany
· masło do podsmażenia

Przygotowujemy tradycyjne ciasto naleśnikowe, z tym, że dodajemy do niego jeszcze trochę cukru (żeby naleśniki nie były aż tak bardzo wytrawne), kakao i mąki kukurydzianej. Wszystko mieszamy dokładnie, żeby grudki kakao się rozbiły. Ja dodatkowo dodaję do ciasta olej roślinny. Wtedy tylko 2-3 pierwsze naleśniki smażę na oleju, którym skrapiam patelnię, a kolejne już smażę bez tłuszczu. Patelnia jest już wtedy dobrze nagrzana i nic nie przywiera. Smażymy dość cienki naleśniki, tak aby po zawinięciu w nie banana nie było zbyt grubej warstwy ciasta. Kiedy naleśniki mamy już usmażone odkładamy je na bok i przykrywamy patelnią ub talerzem, aby zmiękły.

kakaowe naleśniki

Zabieramy się za frużelinę. W małym garnuszku płuczemy jeżyny i zalewamy odrobiną wody – tyle, by owoce były prawie całkiem przykryte. Dodajemy cukier do smaku i podrzewamy. W małym kubeczku mieszamy mąkę ziemniaczaną i sok z aronii. Kiedy jeżyny już prawie się gotują minimalizujemy gaz, wlewamy mąkę wymieszaną z sokiem i mieszamy szybko, ale możliwie najdelikatniej, by nie zgnieść owoców. Gasimy gaz i zabieramy się za banany.

Obieramy banany ze skóry i kroimy wzdłuż na pół. Każdą połówkę okręcamy naleśnikiem. Na patelni rozgrzewamy masło i na gorące kładziemy zawinięte w naleśniki banany. Smażymy po kilka minut z obu stron pod przykryciem na małym ogniu, aby banan miał czas się rozgrzać i zmięknąć.

Podajemy na ciepło, zaraz po usmażeniu – ciasto naleśnikowe jest wtedy chrupiące, a banan słodki i mięciutki – rozpływa się w ustach. Przystrajamy naleśniki ciepłą lub zimną frużeliną. Gotowe🙂 Smacznego!

naleśniki z bananami

5 thoughts on “kakaowe naleśniki z bananami i jeżynową frużeliną

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s