krem z dyni z imbirem

Sezon dyniowy w mojej kuchni rozpoczynam pysznym i rozgrzewającym kremem z imbirem. Dynia jest warzywem niezwykle uniwersalnym, można ją przygotowywać na słodko, na słono, nadaje się i do mięsa i do ciasta, a na dodatek ma tak piękny kolor, że cieszy samym widokiem i rozpogadza nawet najbardziej deszczowy i ponury dzień.

Krem z dyni, który chcę Wam dziś zaproponować, wspaniale rozgrzewa dzięki zawartemu w  nim imbirowi i kurkumie, jest delikatny w smaku i aksamitny w konsystencji. W mojej wersji krem nie jest bardzo gęsty, jeśli jednak wolicie gęste zupy, proponuję podwoić ilość dyni.

zupa krem

Składniki na 1,5 l zupy:

· 500 g dyni (u mnie połówka hokkaido)
· 2 ziemniaki
· 1 marchewka
· bulion warzywny lub drobiowy ( u mnie z kostki)
· 1-2 cm świeżego imbiru
· szczypta kurkumy
· 1 łyżeczka cukru
· masło
· szczypta pieprzu cytrynowego
· kwaśna śmietana (opcjonalnie)

Dynię kroimy na mniejsze części i okrajamy twardą skórkę. Kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy plaster masła i wrzucamy dynię. Smażymy kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Ziemniaki i marchew myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, imbir obieramy ze skórki i również kroimy na mniejsze części. Wszystko wrzucamy do garnka z dynią, zalewamy bulionem, dodajemy kurkumę, cukier i pieprz i gotujemy do miękkości, czyli jakieś 20-30 minut. Po tym czasie miksujemy zupę blenderem na gładki krem. Podajemy z grzankami i ewentualnie z kleksem kwaśnej śmietany, chociaż Luby stwierdził, że szkoda zabielać śmietaną, taka dobra🙂 Smacznego!

zupa krem

zupa krem

4 thoughts on “krem z dyni z imbirem

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s