drobiowe curry z dynią

Dyniowa zupa już była, więc dziś pora na drugie danie, czyli drobiowe curry z dynią. Propozycja na szybki i sycący jesienny obiad, który rozgrzewa smakiem i kolorem🙂

drobiowe curry z dynią

Składniki na 4 osoby:

· 500 g dyni (u mnie połówka hokkaido)
· ok. 400 g mięsa drobiowego (u mnie indycze)
· 1 cebula
· 1-2 cm świeżego imbiru
· olej do smażenia
· sól i pieprz cayenne do smaku
· szczypta cynamonu
· szczypta kolendry mielonej
· 2-3 łyżeczki curry
· 4 łyżeczki śmietany 12% lub mleko kokosowe (u mnie śmietana)

Mięso drobiowe kroimy w paseczki i podsmażamy na oleju na dużej patelni lub w woku do momentu, aż odparuje płyn, a mięso się lekko zrumieni. W międzyczasie solimy je do smaku. Gotowe mięso zdjemujemy z patelni zostawiając na niej tłuszcz.

Dynię i cebulę kroimy w sporą kostkę i wrzucamy na patelnię po kurczaku. Imbir kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do dyni. Smażymy kilka minut, mieszając od czasu do czasu, a następnie solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę cynamonu i kolendry oraz sporą ilość curry. Mieszamy wszystko i podlewamy odrobiną wody, tak aby dynia mogła się poddusić. Po kilkunastu minutach powinna już być miękka.

Do dyniowego curry dodajemy kurczaka oraz 4 łyżeczki śmietany i razem jeszcze dusimy dosłownie 2 minuty. Danie jest w zasadzie gotowe. Sprawdzamy jedynie czy jest odpowiednio słone, jeśli trzeba dosalamy.

Curry świetnie będzie się komponować z aromatycznym ryżem basmati lub jaśminowym. Smacznego!

drobiowe curry i dynia

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s