Konfitura z dyni z kardamonem, cynamonem i imbirem

Moja kolejna propozycja na wykorzystanie dyni – konfiturę przygotowuje się stosunkowo szybko, bo dynia nie potrzebuje dużo czasu aby się rozgotować, nie ma też soku, który trzeba by odparować. W połączeniu z cukrem, kardamonem i cynamonem smakuje wspaniale. Urozmaici każde jesienno-zimowe śniadanie, czy to na toście czy z kaszą manną, będzie pasować do naleśników (z białym serem – mniam!), słodkich placuszków oraz jako dodatek do ciast. Nie ma typowo dżemowej, galaretkowej konsystencji, jest raczej gęsta, spójna i kremowa.

A pestki, które pozostają po oczyszczeniu dyni można wysuszyć i również cieszyć się ich smakiem. Dynia wykorzystana w 100%🙂

dżem z dyni

Składniki (mniej więcej na 3 słoiczki po majonezie):

· ok. 1 kg dyni (u mnie 1 sztuka hokkaido)
· troszkę ponad ½ szklanki cukru
· ½ łyżeczki cynamonu
· 2 łyżeczki kardamonu
· 2 cm świeżego imbiru
· 2 mocno dojrzałe i słodkie gruszki

Dynię i gruszki obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na dużą patelnię o grubym dnie (lub do garnka) i podlewamy mniej więcej połową szklanki wody. Wsypujemy cukier i dusimy na małym ogniu mieszając dość często. Kiedy dynia już częściowo się rozgotuje dodajemy cynamon, kardamon i posiekany drobno kawałek imbiru. Dusimy dalej do całkowitego rozgotowania dyni, mieszając często i podlewając wodą, aby się nie przypaliło.

Słoiki wyparzamy i do gorących wkładamy dżem dyniowy. Dla pewności możemy pasteryzować jeszcze przed 20 minut. Studzimy słoiki odwrócone do góry nogami. Teraz możemy się cieszyć słoneczną dynią o każdej porze dnia i nocy🙂 Smacznego!

konfitura z dyni

One thought on “Konfitura z dyni z kardamonem, cynamonem i imbirem

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s