kokardki z brukselką i szpinakiem (na przyczepkę)

Rano ciemno, po południu ciemno, a wieczorem jeszcze ciemniej. Jesień. Zaczynam cierpieć na brak światła w życiu i na blogu. Jesień nie zaszczyciła nas swoją złotą i słoneczną odsłoną. Jako że nawet w słoneczne dni nie mam w domu dobrego miejsca do zdjęć, w taka pogodę jak dziś pozostaje mi jakieś 20 cm parapetu za całą przestrzeń fotograficzną. Niewiele, ale daje radę😉 Wystarczająco dużo, aby zmieścił się talerz makaronu z brukselką i szpinakiem – na przyczepkę – kiedy dziś moje oko wypatrzyło w warzywniaku świeżutkie kępki szpinaku nie było opcji – szpinak musiał powędrować ze mną do domu i wylądować na patelni razem z brukselką. Ale oczywiście to danie może być bez szpinaku – brukselka robi całą robotę🙂 Dodajmy do tego aromat czasnku smażącego się na masełku i mamy szybki i praktycznie jednogarnkowy obiad. Reflektujecie?🙂

kokardki z brukselką i szpinakiem

Składniki:

· ok. 2 szklanki nie ugotowanego makaroku kokardki
· 250 g brukselki
· mała wiązka szpinaku
· 2 duże ząbki czosnku
· sól i pieprz cytrynowy do smaku
· 100 g serka topionego
· ½ szklanki śmietanki 12%
· plaster masła

Makaron gotujemy do miękkości lub al dente – jak lubimy.

Brukselkę oczyszczamy z wierzchnich liści, płuczemy, kroimy na połówki i gotujemy na parze do miękkości, soląc do smaku.

Szpinak również płuczemy i na patelnię z roztopionym masłem wrzucami listki w całości (bez łodyżek).

Czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy w plasterki i dodajemy do szpinaku. Przesmażamy dopóki szpinak nie zmięknie, a następnie dodajemy śmietankę i ser topiony. Dusimy do momentu, aż ser całkowicie się rozpuści i wraz ze śmietanką utworzy sos. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy następnie ugotowany i odcedzony makaron i mieszamy tak, aby cały makaron pokrył się sosem. Na konieć na patelnię wrzucamy brukselkę i mieszamy całość. Smacznego!🙂

makaron z brukselką

6 thoughts on “kokardki z brukselką i szpinakiem (na przyczepkę)

  1. Witaj! Dziś ugotowałam owe danie (szukałam przepisu, w którym można połączyć świeży szpinak i brukselkę), było przepyszne! Dodałam jeszcze garść orzechów włoskich i nitki papryczki chilli. Dziękuję za inspirację!

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s