wielka porcja łazanek z kiszoną kapustą i pieczarkami

Lubię wszelkie dania jednogarnkowe – jest mało zmywania, całość dania dzieje się w jednym garnku, więc nie trzeba skupiać 100% uwagi i czasu na tym co dzieje się w kuchni. Ładujemy wszystko do jednego naczynia i reszta dzieję się prawie sama🙂 A to danie dodatkowo kojarzy mi się z jedzeniem podawanym w barach mlecznych i studenckimi czasami🙂

Ponieważ akurat w porze obiadowej mieliśmy gościa, który nie je mięsa, postanowiłam przygotować łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami – spora porcja z dokładką, pozwoliła zaspokoić nawet największy męski głód. Wcześniej robiłam łazanki z włoską kapustą, ale dla Lubego były zbyt mdłe w smaku, dlatego tym razem wypróbowałam wersję z kiszoną kapustą. Mnie smakują obie wersje, z włoską kapustą jest słodsza i bardziej delikatna w smaku, natomiast wersja z kiszoną  ma bardziej wyrazisty smak, zwłaszcza z dużą ilością czarnego pieprzu.

Przed dodaniem do łazanek, kiszonej kapusty nie odmaczałam, nie była bardzo kwaśna (przynajmniej dla mnie, ale my lubimy kwaśne), więc to jedyna rzecz na którą proponuję zwrócić uwagę przygotowując to danie.

Łazanki były pyszne, zwłaszcza odgrzewana dokładka – kapustka i makaron gdzieniegdzie się zezłociły – mniam🙂

łazanki wegetariańskie

Składniki (ilość na 3 potężne porcje z dokładką):

· ok. 400 g łazanek
· 300-400 g kiszonej kapusty
· 300 g pieczarek
· 1 duża cebula czosnkowa
· sól i pieprz do smaku
· majeranek
· gruby plaster masła
· olej do smażenia

Pieczarki obieramy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na odrobinie oleju na dużej patelni lub w woku (wok, zwłaszcza taki teflonowy jest super – pomieści duże porcje, nic nie przywiera i wszystko wygodnie się miesza). Cebulę kroimy w drobną kostkę i również podsmażamy razem z pieczarkami.

Kiszoną kapustę szatkujemy i dorzucamy do woka, smażymy chwilę, a następnie podlewamy wodą – będziemy teraz kapustę trochę dusić, żeby zmiękła. Całość solimy i pieprzymy dość sporo i dusimy podlewając wodą co jakiś czas, do momentu, aż kapusta zmięknie.

W tym czasie zagotowujemy wodę na makaron, solimy ją i gotujemy łazanki. Oczywiście odcedzamy i jeśli kapusta jest już miękka, a zbędna woda odparowała możemy dodać łazanki. Wszystko mieszamy dokładnie, posypujemy majerankiem i dodajemy plaster masła. Całość podsmażamy jeszcze na niedużym ogniu mieszając od czasu do czasu, aby wszystkie smaki się przeniknęły. Podajemy oczywiście na ciepło. Smacznego!

łazanki wegetariańskie

łazanki wegetariańskie

3 thoughts on “wielka porcja łazanek z kiszoną kapustą i pieczarkami

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s