jak to smakuje? pomelo

pamelo

Pomelo miał już tutaj dawno się pojawić, ale zupełnie wyleciał mi z pamięci, więc najwyższa pora przywołać tutaj tę nazwę, bo owoc warty jest uwagi. Pomelo, to chyba nazwa z którą najczęściej można się spotkać, ale owoc funkcjonuje jeszcze pod innymi nazwami: pamelo, pompela, szadok no i oczywiście pomarańcza olbrzymia. Chociaż z wyglądu przypomina bardziej ogromnego grejpfruta (waży nawet do 2 kg). Ma żółtozieloną skórkę, bardzo grubą, zwykle do 2 cm. Skórka ma przyjemny cytrusowo-słodki zapach i przy obieraniu  nie brudzi rąk, tak jak grejpfrut czy pomarańcza. Pod skórą znajdujemy owoc złożony z bardzo ściśle połączonych cząstek, w dość twardych błonach, ale ma to swoje dobre strony, ponieważ każdą cząstkę bardzo łatwo obrać. Owoc nie jest tak soczysty jak jego mniejsi bracia, dlatego jego obieranie jest czynnością dużo przyjemniejszą i mniej kłopotliwą.

Ja zawsze rozkrajam lekko skórę na całym owocu, tak jak idą południki na globusie, potem zdzieram ją, obieram też z grubsza tę gąbczastą warstwę. Na jednym czubku owocu robi nam się dziurka, wkładam tam kciuki i rozdzielam owoc na pół. Teraz stosunkowo łatwo jest już oddzielić każdą cząstkę, chociaż mocno się siebie trzymają. Owoce mają z reguły na brzegach cząstek małe pesteczki, które łatwo jednak oddzielić od całości.

pamelo

Przejdźmy teraz do głównego punktu, czyli do smaku – cytrusowy, lekko słodki, bardzo delikatny, bez żadnych gorzkich nut, jak w grejpfrucie. Owoc nie jest bardzo soczysty, jeśli więc lubicie spływający po brodzie słodki sok, to tutaj  takich wrażeń nie będzie. Niemniej doznania smakowe są dla mnie osobiście bardzo przyjemne, cząstki lekko się rozdzielają, nawet można rozdzielać poszczególne „woreczki” z sokiem.

pamelo

pamelo

Jeśli chodzi o przechowywanie, to bez problemu można trzymać go w temperaturze pokojowej nawet i 2 tygodnie, natomiast, tak jak każdy owoc najlepiej smakuje świeży. Im dłużej go przechowujemy, tym skórka robi się bardziej miękka i mniej jędrna, a owoc w środku się wysusza, tracimy więc na soku, którego i tak jest niewiele.

Polecam Wam spróbowanie pomelo, jeśli jeszcze nie mieliście okazji.

pamelo

6 thoughts on “jak to smakuje? pomelo

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s