obiad na ostro: burritosy

Burritosy to jedno z ulubionych dań Lubego. Ilekroć je przygotuję buzia mu się śmieje, a za każdym razem muszę robić coraz większe porcje😉 Nie pamiętam skąd mam ten przepis, jest już u nas bardzo długo, wiem też że to nie są prawdziwe meksykańskie burritos, bo tamte wyglądają zupełnie inaczej. Ale ta nazwa już się u nas przyjęła i kropka🙂

Podane ilości składników wystarczyły mi na przygotowanie ok. 20 burritosów. Zwykle robię je w sosie pomidorowym (duuuużo sosu), ale tym razem postanowiłam połączyć go z domowym ajvarem – dzięki niemu sos ma bardziej wielowymiarowy smak. Możecie też wzbogacić go o kukurydzę z puszki, albo czerwoną fasolę.

Zapraszam zatem na  rrrozgrzewającą ucztę!

meksykańskie mielone z ryżem

Składniki:

· 600 g mielonego mięsa (u  mnie łopatka)
· 100 g surowego ryżu (takiego najzwyklejszego, nie parabolicznego)
· 1 cebula
· 1 puszka krojonych pomidorów
· 1 słoiczek ajvaru (opcjonalnie)
· ½ litra bulionu (u mnie z kostki)
· sól i pieprz czarny do smaku
· 1 łyżeczka cukru
· 1 łyżeczka granulowanego czosnku
· 1 łyżeczka słodkiej papryki
· ostra papryka lub pieprz cayenne do smaku
· 2 łyżki oleju do smażenia i 2 łyżki do natłuszczenia rąk

W dużej misce wyrabiamy mięso mielone z drobno posiekaną cebulką, solą, czarnym pieprzem, słodką papryką i granulowanym czosnkiem. Następnie dodajemy surowy ryż i wyrabiamy – można na dłonie wylac trochę oleju, wtedy mięso mniej będzie kleić się do rąk.

W dużym rondlu lub w woku z nieprzywierająca powłoką najlepiej, podgrzewamy 2 łyżki oleju. Z mięsa formujemy kuleczki wielkości nieco większej niż orzech włoski i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy ze wszystkich stron na średnim ogniu.

W tym czasie przygotowujemy bulion – ja poprostu zalałam jedną kostkę drobiową wrzącą wodą, ale jeśli macie prawdziwy bulion to super.

Podsmażone burritosy podlewamy bulionem (powinny być prawie całe zakryte płynem), zmniejszamy ogień i naczynie przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym ogniu ok. 40 minut. Po tym czasie ryż w burritosach powiniemn być już miękki, ale na wszelki wypadek możemy odkroić kawałek i sprawdzić, twardy ryż w środku nie będzie smaczny.

Jeśli odparował nam prawie cały płyn (tudzież wchłonął go ryż) możemy dodać ajvar i pomidory z puszki. Jeśli płynu jest jeszcze mniej więcej do połowy burritosów, to poduśmy jeszcze kilka minut bez przykrywki – nadmiar płynu odparuje.

Kiedy już dodamy ajvar i pomidory, doprawiamy sos – dodajemy cukier i pieprz cayenne (lub ostrą paprykę), wszytko mieszamy delkatnie. (Jeśli robicie sos z samych pomidorów, możecie doprawić go dodatkowo papryką słodką i czosnkiem). Dusimy na małym ogniu, aż wszystkie smaki przejdą sobą (ok. 10 minut).  Na koniec dosalamy do smaku i ewentualnie dodajemy ostrościy. Sos powinien być wyrazisty i palący. Burritosy są gotowe. Smacznego!

meksykańskie mielone z ryżem

meksykańskie mielone z ryżem

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s