a może zupełnie inny barszcz wigilijny?

A może na Wigilię  zamiast tradycyjnego barszczu z uszkami, krem buraczany? Co Wy na taki eksperyment?🙂

Inspiracja pochodzi z ubiegłorocznego listopadowo-grudniowego numeru „To jest pyszne”. I ten krem buraczany faktycznie jest pyszny. Jeśli więc jesteście tradycjonalistami i w Wigilię preferujecie tylko czysty barszcz z uszkami, albo wprost przeciwnie – zupę grzybową, to koniecznie wypróbujcie ten przepis w pierwszy lub drugi dzień Świąt. Myślę też, że jeśli spodziewacie się gości to może być dobry pomysł – ot coś odmiennego.

Przepis dodaję do akcji „Wigilia 2013”.

zupa wigilijna

Składniki na ok. 1-1½ litra zupy (w zależności od gęstości jaką lubimy) :

· 4 średnie okrągłe buraki
· 1 cebula
· 2 małe jabłka
· 1 łyżeczka cukru
· 2-3 łyżki soku z cytryny
· kilka łyżek kwaśnej śmietany
· 2 łyżeczki tartego chrzanu
· pieprz czarny świeżo mielony
· bulion drobiowy lub warzywny
· plaster masła

Cebulę i buraki obieramy i kroimy w kostkę. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy cytryną  i odkładamy na bok.

W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy kilka minut cebulę i buraki. Następnie dodajemy jabłko i dusimy jeszcze chwilkę. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości buraków, czyli ok. 30 minut. Bulion proponuję dodawać na raty – po zmiksowaniu może się okazać, że zupa jest dla nas zbyt gęsta lub zbyt rzadka. Kiedy buraki są już miękkie gasimy gaz i miksujemy całość blenderem do osiągnięcia pożądanej kremowej konsystencji.  Na koniec pieprzymy obficie świeżo zmielonymm czarnym pieprzem i dosładzamy do smaku.

Podajemy z kwaśną śmietaną wymieszaną z tartym chrzanem.

zupa wigilijna

zupa wigilijna


Wigilia 2013

One thought on “a może zupełnie inny barszcz wigilijny?

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s