królewskie śniadanie, czyli tost z jajkiem po benedyktyńsku

Dzisiejsze święto Trzech Króli postanowiłam uczcić iście królewskim śniadaniem, jest to też ostatni dzień mojej przerwy świątecznej, więc na takie śniadania pozostaną mi już tylko weekendy.

Zapraszam Was dziś zatem na jajka po benedyktyńsku (notabene robione przeze mnie pierwszy raz) usadzone na tronie z tostów z salami, serem, sałatą lodową i sosem pomidorowym. Przepis na sos pomidorowy jest dość uniwersalny – sos można wykorzystać do kanapek, do pizzy i jako dip do różnych przekąsek. Bez problemu można go przechowywać 4-5 dni w lodówce.

kanapka na ciepło

Składniki na 2 tosty:

· 2 kromki chleba
· 2 liście sałaty lodowej
· 2 plastry salami
· 2 plastry żółtego sera
· 2 jajka
· łyżka octu
· sól i świeżo mielony czarny pieprz
· olej z pestek winogron

Składniki na sos pomidorowy:

· puszka krojonych pomidorów bez skórki (400g)
· 3 ząbki czosnku
· sól i pieprz czarny do smaku
· 1 łyżeczka suszonej bazylii lub kilka listków świeżej

Przygotowujemy sos pomidorowy. Do garnuszka przelewamy pomidory z puszki i podgrzewamy dodając bazylię, czosnek przeciśnięty przez praskę lub pokrojony drobno, solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy całość 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Odstawiamy do przestygnięcia.

Kromki chleba skrapiamy olejem z pestek winogron i układamy po plasterku sera, salami i rozsmarowujemy sos pomidorowy. Proponuję sos połozyć jako wierzchnią warstwę, wtedy chleb będzie bardziej chrupki. Liście sałaty płuczemy i odkładamy, aby obciekły z wody.

W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją i dodajemy łyżkę octu. Do małej miseczki wbijamy jajko i delikatnie przelewamy je na wrzącą wodę. Zmniejszamy lekko płomień i gotujemy 2 minuty. Odcedzamy łyżką cedzakową, ewetualnie przelewamy zimną wodą i odciekamy porządnie z wody. Z drugim jajkiem robimy tak samo.

Liść sałaty wkładamy pod salami i ser na każdym toście, a na wierzchu układamy jajo. Posypujemy pieprzem i solą. Podajemy najlepiej ciepłe. Smacznego!

tosty z jajkiem

2 thoughts on “królewskie śniadanie, czyli tost z jajkiem po benedyktyńsku

    1. Ja robiłam po raz pierwszy i przyznam, że niem wiem czy wyszły poprawnie. Pierwsze miało na pewno trochę za bardzo ścięte żółtko, co nie zmienia faktu, że kanapki były bardzo dobre i nie odmówiłabym sobie częściej takiego śniadania🙂

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s