tajemnicze kluski kasynowe

Dziś chciałam Wam zaprezentować kolejny przepis z pełnej niespodzianek książki Henryka Dębskiego „Potrawy smaczne i niedrogie”, wydanej w 1980 roku. Kluski kasynowe – skąd taka nazwa? Nie mam pojęcia – autor niestety nie wyjaśnia – może w latach 70-80 podawali takie w kasynach? W książce jest aż pięć sposobów na kasynowe kluski – ja wypróbowałam numer „I”.

Jedyny problem jakiego przysporzyło mi przygotowanie tych klusek to ilość mąki. Ciasto nakłada się łyżką, więc założyłam, że konsystencja nie może być zbyt sucha, ale pierwsza partia klusek okazała się być zdecydowanie za miękka i dodałam więcej mąki – na tyle aby ciasto było zwarte, ale jeszcze nie dało się formować rękami. W przepisie podane było150 g mąki, ostatecznie nie potrafię powiedzieć ile dodałam, wydaje mi sie, że nieco więcej.

Kluski wyszły miękkie, o wyraźnie wyczuwalnym smaku koncentratu pomidorowego, smak sera gdzieś zniknął, może dlatego, że nie był to najtwardszy ser. Chyba na przełomie lat 70 i 80 było mniej gatunków sera, a bardziej konkretne. Teraz jest milon rodzajów i wszystkie identyczne – mam na myśli takie zwykłe sklepowe sery żółte dla zwykłych zjadaczy chleba😉

Kluski kasynowe mogą być fajna odmianą dla kopytek czy kładzionych, myślę, że jako dodatek do mięsa (np. drobiowego) równiez się fajnie sprawdzą.

kluski kładzione z ziemniaków

Składniki na ok. 4 porcje klusek:

· 600 g ziemniaków
· 3 łyżki kwaśnej śmietany
· 100 g żółtego sera (najlepiej twardego)
· 3 łyżki koncentratu pomidorowego
· natka pietruszki
· 2 jajka
· mąka pszenna (tyle ile zabierze ciasto)
· 1-2 łyżki oleju
· sól i pieprz do smaku

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, tłuczemy na gładką masę i studzimy.  Mieszamy dokładnie ze śmietaną, jajkami, koncentratem pomidorowym, posiekaną natką pietruszki, startym na tarce serem oraz mąką. Maki dodajemy tyle, aby masa była zwarta. Pieprzymy do smaku. Przy pomocy łyżki fromujemy podłużne kluski i kładziemy na osolona wodę z dodatkiem oleju. Gotujemy max. 5 minut od wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy polane roztopionym masełkiem. Smacznego!

kluski kładzione z ziemniaków

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s