kanapka na ciepło z suszonymi pomidorami

Weekendowy poranek to najlepszy moment na ciepłe śniadanie. To też dobry moment na eksperymenty😉 Dziś kanapka na ciepło a’la tosty francuskie w wersji pomidorowo-ziolowej. Aromatyczne suszone pomidory i żółty ser jako wkładka, choć dużo lepsza byłaby mozarella, ale zużyłam całą do pizzy, więc pozostał zwykły żółty ser. Do tego czarna kawa i na przegryzkę rzodkiewki🙂

Przepis dodaję do akcji: „Śniadanie mistrzów”

tosty francuskie

Składniki:

· cienkie kromki jasnego lub ciemnego chleba (u mnie 10 kromek jasnego chleba)
· 3 jajka (na obsmażenie 5 kanapek)
· 3-4 łyżki mleka
· kilka plastrów żółtego sera lub lepiej – mozarelli
· kilka suszonych pomidorów
· 1 łyżeczka suszonej bazylii
· szczypta soli
· olej do smażenia

Chleb kroimy możliwie w najcieńsze kromki. Pomidory szuszone drobno kroimy lub miksujemy blenderem na pastę. Ja po prostu pokroiłam je w cienki paseczki. Kromki smarujemy lekko oliwą, którą zalane są pomidory i układamy warstwę pomidorów, na to plaster sera i również lekko posmarowana oliwą druga kromka.

Każdą kanapkę ściskamy w dłoniach, albo nawet przejeżdżamy po niej wałkiem, tak aby wszystkie warstwy się możliwie scaliły.

W głębokim talerzu robijamy jaja, dodajemy mleko, bazylię i szczyptę soli i wszystko razem rozbełtujemy, aż składniki się połączą. Na patelni rogrzewamy trochę oleju. Każdą kanapkę obtaczamy w rozbełtanym jajku i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na średnim ogniu, z obu stron aż przypiecze się tak jak lubimy. Po zdjęciu z patelni odsączamy nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem. Zajadamy póki ciepłe🙂 Smacznego!

tosty francuskie

Śniadanie mistrzów

7 thoughts on “kanapka na ciepło z suszonymi pomidorami

      1. Z żółtym…:) ale myślę, że następnym razem będzie mozzarella:D. Najlepszy dowód na smakowitość to to, że mój 4-letni synek wparował do kuchni podczas smażenia i zapytał: „a co tak ładnie pachnie?” a on to ma nosa!😉

      2. Mały smakosz – u mnie ewidentnie pachniało suszonymi pomidorami, a one mają zapach dość charakterystyczny – nie każdemu pasuje🙂 Myślę, że z mozarellą to będzie pychota!

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s