kartka z kalendarza – banany w cieście z miodem i sezamem

Okazuje się, że ciekawe inspiracje kulinarne można znaleźć tam, gdzie najmniej się tego spodziewamy. Podczas ostatnich zakupów spożywczych na dziale z prasą natknęłam się na kalendarze – kuchenne zdzieraki – wiecie takie klocki z szarego papieru – z jednej strony data, z drugiej przepisy. Nie zwróciłabym rzecz jasna większej uwagi na nie, gdyby nie wielka pomarańczowa naklejka „przecena”🙂 Kalendarza nie potrzebuję, ale przepisowa zawartość mówiła: „kup mnie, to tylko 3,50zł”🙂 I tak kalendarz z przepisami znalazł się w mojej kuchni. Wprawdzie okładka informuje, że to kuchnia polska, ale po dokładnym przekartkowaniu okazało sie, że znajdziemy tam prócz rodzimych przepisów, przekrój kuchni całego świata. No albo prawie całego. Dodatkowo niektóre przepisy i zestawienia składników sa (przynajmniej dla mnie) niespodzianką, np. sałatka ryżowo-bananowa (z majonezem!), sałatka z pomarańczy i oliwek, czy przepis na kapustę pekińską z mleczkiem kokosowym, są tu też pomysły na nalewki, kompoty, ciasta – wszystko czego dusza zapragnie.

Mam tu za 3,50zł całą skarbnicę pomysłów i nie zawaham się jej użyć😀 Wielokrotnie.

Połączenie bananów, miodu i sezamu okazało się strzałem w dziesiątkę. Sezam i miód świetnie uzupełniają się z bananem. Deser pomimo, że banan i miód to sama słodycz, nie jest ulepkowy. Ciasto jest neutralne, a sezam dodaje świetnego aromatu. To połączenie zdecydowanie wygrywa u mnie w starciu ze standardowym zestawieniem banan-czekolada. Wprowadziłam jedynie minimalne zmiany do przepisu. Spróbujcie koniecznie!🙂

banany deser

Składniki (wystarczy na 3-4 banany, w zależności jak hojnie będziecie maczać je w cieście):

· 3 banany (ja lubię dużo ciasta :))
· 1 szklanka mąki
· szczypta soli
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 jajko
· 3 łyżki sezamu do wsypania do ciasta + jeszcze trochę do posypania
· miód
· olej do smażenia

W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto. W garnku mieszamy jajko, mąkę, sól i proszek do pieczenia, a następnie po trochu dolewamy wody. Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej śmietany. Im będzie rzadsze, tym cieńszą jego warstwę będziemy mieć na bananie, ale też trudniej będzie je na tym bananie utrzymać podczas smażenia. Ciasto odstawiamy nakilkanaście minut, aby trochę przepracowało i urosło.

Na patelni rogrzewamy dość sporą ilość oleju. Banany obieramy ze skóry, kroimy na pół, a potem wzdłuż na pół. Z każdego banana powstaną 4 kawałki. Każdy obtaczamy w cieście i kładziemy na gorący olej. Smażymy na średnim ogniu, do zezłocenia, po obu stronach (można też usmażyć banany w głębokim oleju, jeśli mamy taką możliwość, wtedy nie trzeba będzie obracać).

Odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Polewamy miodem oraz posypujemy sezamem. Podajemy ciepłe. Smacznego!🙂

banany deser

deser bananowy

3 thoughts on “kartka z kalendarza – banany w cieście z miodem i sezamem

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s