pomarańcza w pekinie

Przyznam Wam się, że mam już dość przygotowywania tych wszystkich rozgrzewających zimowych posiłków, zakładania swetrów i rękawiczek. Chciałabym bezczelnie wystawić wszystkie możliwe kończyny do słońca i wygrzewać się zajadając same warzywa i owoce we wszystkich możliwych konfiguracjach, a dookoła żeby pachniało ogórkiem, rzodkiewką i rozgrzanym powietrzem. Kiedy sięgam pamięcią do ubiegłorocznych smakołyków z wiosenno-letniego sezonu, to aż burczy mi w brzuchu, a w myślach wołam – wiosno przybywaj!🙂

Marzą mi się świeże cieknące po brodzie arbuzy, rozgrzane słońcem maliny i borówki i czereśnie i… i… nie wiem co jeszcze. Tymczasem, skoro można zrobić sałatkę z pomelo i sałaty, to może można zrobić i z pomarańczy i pekińskiej kapusty. A co!😀

nietypowa sałatka

Składniki:

· mała główka kapusty pekińskiej
· 2 pomarańcze
· 2 marchewki
· 100 g orzechów laskowych albo włoskich
· 1/3 szklanki oleju – u mnie z pestek winogron
· 3 łyżeczki ostrej musztardy
· szczypta czarnego pieprzu
· 1 łyżeczka sosu sojowego
· 1 łyżeczka białego octu winnego
· 1 łyżeczka natki pietruszki (preferuję suszoną, bo nadaje tylko lekki aromat)
· 1 łyżeczka suszonej bazylii

Kapustę siekamy dość drobno. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomarańczę obieramy ze skóry i białych gorzkich błonek i kroimy w kostkę.

Z oleju, musztardy i przypraw przygotowujemy sos – można szybko pomieszać wszystkie składniki wlewając je do małego słoiczka i potrząsając – olej średnio chce mieszać się z musztardą, dlatego taki sposób jest najszybszy. Inaczej pozostaje nam mieszać i mieszać…:)

Wszystkie składniki mieszamy z sosem, dodajemy orzechy i sałatka gotowa. Smacznego!

nietypowa sałatka

Oranges in Pekin (salad)

Ingredients:

· small Peking cabbage
· 2 oranges
· 2 carrots
· 100 g hazelnuts or walnuts
· 1/3 glass of olive – I used grapeseed oil
· 3 teaspoons of spicy mustard
· little bit of black pepper
· 1 teaspoon of soy sauce
· 1 teaspoon of white vinegar
· 1 teaspoon of dried parsley (it has more delicate flavour than tresh one)
· 1 teaspoon of dried basil

Chop the cabbage in small pieces, grate carrots, peel of oranges and leave that bitter film. Chop the oranges in cubes.

Prepare sauce mixing olive, mustard and spices. You can do this quickly and easy, putting all ingedients in a pot and shake it. Another way you have to mix and mix with teaspoon, until everything will bring together.

Mix all ingredients, add nuts and your salad is ready. Enjoy!🙂

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s