wyniki urodzinowego konkursu

Minął rok od kiedy zamieściłam pierwszy post z przepisem na blogu🙂 Od tego momentu poczyniłam wiele nowych i ciekawych odkryć zwłaszcza w sferze pieczenia, która jak dotąd była moja piętą achillesową. Mam nadzieję, że jeszcze wiele kulinarnych odkryć przede mną, którymi będę mogła się z Wami dzielić.

Tymczasem małe podsumowanie rocznych działań:

na ten moment bloga odwiedziło 101 282  czytelników

188 napisanych postów

552 komentarze    

z czego 215 moich😉

najwięcej wyświetleń blog zaliczył we czwartek 31 października 2013 roku – aż 948!

na FB blog lubi 121 osób  Facebook_like_thumb

blog subskrybowało 16 czytelników

5 najczęściej wyświetlanych przepisów:

sałatka z pora  placki ziemniaczane  gprący kubek  kurczak po pakistańsku  zupa krem

najzabawniejsze frazy wyszukiwarek: „ciasto śmietnik z bezami„, „szybka kolacja z niczego„, „jak doprowadzić barszcz czerwony w torebki„, „kubek: wypij mnie póki jestem goraca„, „zupy krem po usunieciu osemki„, „gotowanie chusteczek„, „kanapka z zakładnikami”😀

Dziękuję wszystkim, którzy przez ostatni rok tutaj zaglądali i mam nadzieję wypróbowali z powodzeniem kilka moich przepisów. Zapraszam po więcej!😀

A teraz to, na co wszyscy czekamy. Czyli rozwiązanie urodzinowego konkursu.

mój sposób na ziemniaka

Dziękuję Wam za wszystkie nadesłane przepisy, za pracę jaką włożyłyście (bo mamy same panie) w przygotowanie tych dań, dziękuję za wspaniałe pomysły oraz bardzo smakowite zdjęcia. Zobaczcie sami:

PRZEPIS OLI na kotlety ziemniaczane

Ola

Ola 1

Ogłoszony konkurs zmobilizował mnie do przypomnienia sobie jakiegoś ciekawego przepisu na ziemniaki. Przepis który wybrałam jest nieco zapomniany, ale wart odświeżenia.

Chodzi mianowicie o kotlety ziemniaczane. Przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska wydanej przez PWE w 1966r.

Poniżej podaję oryginalny przepis:

Składniki:

1,2 kg ziemniaków, 3 dkg tłuszczu, 5 dkg cebuli, 2 jaja, 5 dkg mąki, 6 dkg tartej bułki, 6-8 dkg tłuszczu do smażenia, pieprz, sól, zielenina.

Ziemniaki wyszorować, opłukać, ugotować, ostudzić. Obrać ze skórki, przepuścić przez maszynkę, dodać jaja, mąkę, siekaną zrumienioną na tłuszczu cebulę, sól, pieprz, starannie utrzeć. Masę wyłożyć na stolnicę, ukształtować wałek o średnicy 4 cm, krajać na kawałki długości 3 cm. Formować w bułce tartej nieduże owalne kotleciki. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na jasnozłoty kolor. Ułożyć na długim półmisku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki. Podawać z sosem ogórkowym, pomidorowym, korniszonowym lub surówką z warzyw.

I tyle jeśli chodzi o oryginalny przepis.

Ja robię to wszystko na oko. Kotleciki najlepsze są podane prosto z patelni. Chrupiąca skórka i gorący mięciutki środek sprawiają, że zwykłe ziemniaki smakują wyśmienicie. Najczęściej podaję je z sosem pieczarkowym, ale z każdym innym sosem jaki lubicie albo z gulaszem czy w wersji oszczędnej z jogurtem będą równie smakowite.

Taki kotlecik na pewno jest dobrą alternatywa dla zwykłego ziemniaka gotowanego, który pewnie już się trochę nam znudził. Myślę, że przepis można modyfikować dodając do ziemniaków np. koperek, pieczarki, mięso mielone itp. Co Wam przyjdzie do głowy a jest w lodówce. Ja dodałam trochę gotowanej marchewki.

Przepraszam za nie najlepszą jakość zdjęć, ale robiłam je telefonem komórkowym przy nie najlepszym świetle.

Zapraszam wszystkich do wypróbowania przepisu, bo kotleciki są naprawdę pyszne.

SMACZNEGO!

PRZEPIS AGNIESZKI na ziemniaczane kluski z dynią

Agnieszka

Mój sposób na ziemniaka jest bardzo prosty, a zarazem bardzo smaczny.

Składniki:
3-4 średnie ziemniaki
1 jajko
mąka ziemniaczana
1 szklanka drobno startej świeżej dyni
1 mała cebulka
2 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę do ziemniaków, wystudzić.
Do ziemniaków dodać jajko, zagnieść. Następnie stopniowo wsypywać mąkę ziemniaczaną i zagniatać ciasto. Mąki wsypywać tyle, aby ciasto się nie kleiło. Dodać dynię, ponownie zagnieść.
Z ciasta formować średniej wielkości kulki. Gotować w osolonej wodzie około 3-5 minut od wypłynięcia. Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na maśle, aż uzyska złoty kolor.
Kluski odcedzić, podawać z cebulką.


PRZEPIS autorki bloga „Apetyt i Smak” na ziemniaczane trio

apetyt i smak

Składniki:

ok. 700 g ziemniaków
1 jajko
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
2 duże marchewki
250 g szpinaku + 1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
pół małej główki kalafiora
szczypta gałki muszkatołowej
sól pieprz

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować w posolonej wodzie. Gorące utłuc tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę, dodać 2 łyżki masła i mleka, jajko i wymieszać, odstawić.

Marchewki i kalafiora ugotować.

Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany szpinak i wyciśnięte ząbki czosnku. Smażyć ok. 5 minut.

Ugotowane ziemniaki podzielic na 3 równe części. Do jednej dodać starte na drobnych oczkach tarki ugotowane marchewki, do drugiej przezmażony szpinak, a do trzeciej rozgnieciony kalafior. Każdą masę doprawić solą i pieprzem, a tą z kalafiorem dodatkowo gałką muszkatołową

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na dno wyłożyć masę z marchewkami, na to masę ze szpinakiem i przykryć masą z kalafiorem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40-50 minut w 180 stopniach.

PRZEPIS JUSTYNY z bloga „Kuchenne fascynacje”

na mus czekoladowy na bazie batata

Justyna-kuchenne fascynacje

Mój sposób na ziemniaka (batata) to słodki mus czekoladowy. Smaczny, łatwy i szybki w przygotowaniu- nie licząc czasu pieczenia batata ale to można zrobić nawet dzień wcześniej🙂

Składniki :

  • 3/4 szklanki gładkiego puree z batata (wcześniej umytego surowego batata w skórce należy owinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku a żeby ten proces przyśpieszyć w przypadku kiedy posiadamy jednego większego można pociąć go na mniejsze kawałki , każdy zawinąć w folię i upiec)
  • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka miodu lub do smaku (można użyć syropu klonowego, syropu z agawy)
  • 1/4 szklanki mleczka kokosowego (można użyć dowolnego mleka jak np. migdałowego, zwykłego od krowy, sojowego)

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Za pomocą blendera miksujemy na gładki mus. Skosztować jeśli mus mało słodki można dodać więcej miodu i ponownie zmiksować. Smacznego🙂

PRZEPIS DANUSI z bloga „Moje wypieki i nie tylko”

na placek ziemniaczany z gulaszem

danusia

Składniki na gulasz:
– 800 g wołowiny
– 2 cebule
– 1 papryka
– 1 marchewka
– 500 g brązowych pieczarek
– czosnek (ilość według uznania, ja daję dużo)
– 2 liście laurowe
– ziele angielskie
– papryka słodka mielona
– papryka wędzona
– chilli mielone
– sól, pieprz
– 4 łyżki mąki pszennej
– olej rzepakowy

Składniki na placki:
– 6 dużych ziemniaków
– 2 jajka
– 3 łyżki mąki pszennej
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– olej rzepakowy

Sposób wykonania:
Mięso należy opłukać, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Na rozgrzany w garnku olej wsypać po łyżeczce papryki słodkiej, wędzonej  i pół łyżeczki chilli, aby wydobyć aromat, dosłownie chwilę podsmażyć. Mięso oprószyć 2 łyżkami mąki, dodać do garnka z papryką, mieszając – zrumienić. Do mięsa dodać pokrojone cebule, liście laurowe, ziele angielskie – cały czas mieszając. Dolać 1 litr zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, obniżyć temperaturę, przykryć i gotować do chwili, gdy wołowina będzie miękka (ok. 90 minut). Oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki przesmażyć z 3 pokrojonymi ząbkami czosnku, posolić – smażyć do odparowania wody. Dodać pokrojone – w talarki marchew oraz paprykę – w kostkę. Pieczarki z warzywami dodać do gotującego się mięsa. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, chilli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, 2 łyżki oleju – dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym  oleju rozprowadzamy cienką warstwę masy ziemniaczanej. Smażymy duże placki (najlepiej na patelni do naleśników) z obu stron, aż się zrumienią.
Na połowę placka nałożyłam gorący gulasz i przykryłam drugą połową. Podałam z surówką z białej kapusty. Jako dodatek może być, ale nie musi – kleks z kwaśnej śmietany lub jogurtu. Same placki, jako danie nie są treściwe, ale dodatek pikantnego gulaszu sprawia, że potrawa nabiera treści. Zresztą, kto lubi placki – to je zje ze wspaniałym gulaszem. Kto lubi gulasz – zje go z pysznymi, chrupiącymi  plackami. Te dwa składniki – smakowo – bardzo się dowartościowują.

PRZEPIS KASI z bloga „Magiel Kuchenny”
 na zupę gulaszową z papryką i ziemniakami

Katarzyna Kozioł

Składniki:

– 50 dkg mięsa na gulasz;
– bulion;
– 1 mała cebula;
– tłuszcz do smażenia;
– 2 czubate łyżki mąki;
– 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego;
– 1/2 łyżeczki cukru;
– 2-3 czerwone papryki (mogą być również 3 różne kolory);
– 5 ziemniaków;
– szczypta majeranku;
– 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego;
– szczypta chili;
– 1/2 łyżeczki słodkiej papryki;
– 1 łyżeczka kminku;
– ziele angielskie;
– 2 liście laurowe;
– pieprz;
– sól.

Przygotowanie

Mięso umyj, oczyść, pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Następnie wsyp kminek, pieprz, mąkę oraz drobniutko posiekany czosnek. Połącz składniki i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem smalczyku. Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Mięso przełóż do rondla, wlej bulion i duś pod przykryciem do miękkości. Ziemniaki obierz, umyj i również pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć do zupy i duś, aż wszystko będzie miękkie. Dopraw do smaku.

oraz na zupę minestrone

Katarzyna Kozioł 2

Składniki

– 3 ziemniaki;
– 1 mała pietruszka;
– 2 średnie marchewki;
– kawałek korzenia selera;
– 1 czerwona papryka;
– garść fasolki szparagowej;
– 1 mała puszka białej fasoli;
– kawałeczek dyni;
– 2 ząbki czosnku;
– 1 cebula;
– kawałek pora;
– kawałek kapusty;
– 1 mała cukinia;
– 1 puszka lub słoiczek domowych pomidorów w zalewie;
– bulion;
– około 120 g makaronu – użyłam krajanki firmy Czaniecki;
– tłuszcz do smażenia;
– ziele angielskie;
– pieprz;
– sól;
– liść laurowy;
– szczypta suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią;
– pieprz młotkowany z kolendrą;
– natka pietruszki.

Przygotowanie

Wszystkie warzywa obierz, umyj i pokrój na przykład w kostkę. Do garnka z dodatkiem smalczyku wrzuć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz drobniutko posiekany czosnek. Następnie dodaj pokrojone ziemniaki, pietruszkę, seler oraz marchewkę i podduś kilka minut. Całość możesz również włożyć do piekarnika i podpiec. Kolejno dodaj pozostałe warzywa, wlej bulion, przykryj i duś na wolnym ogniu do miękkości wszystkich warzyw. Na końcu dodaj pomidory w zalewie oraz przyprawy. Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Makaron dodaj do zupy przed podaniem. Posyp natką pietruszki.

PRZEPIS ANI na Puree brokułowo- ziemniaczane z kotlecikami z kurczaka

Ania 2

Koszt puree: 3,70 zł
Koszt porcji puree: 1,23 zł
Kaloryczność porcji puree: 170 kcal

Koszt 1 kotlecika: 0,80 zł
Kaloryczność 1 kotlecika: 75,5 kcal

Koszt jednego obiadu: 3,63 zł

Kaloryczność jednego obiadu (zakładając, że z Was takie łakomczuchy jak ze mnie i zjecie 3 kotleciki) : 396,5 kcal

Składniki:

Puree (3 porcje):
Jeden brokuł (odkroiłam wszystkie nóżki, użyłam samych różyczek)200 g.: 2,90; 50 kcal
4 ziemniaki (około 350g.): 270 kcal;0,5 zł
łyżka jogurtu naturalnego: 0,1 zł; 15 kcal
łyżeczka masła: 0,1 zł;150 kcal
Vegeta (przyprawiacie według uznania); 0,1 zł; 20 kcal

Kotleciki z kurczaka (10 sztuk):
30 dag mielonej piersi z kurczaka; 5 zł; 300 kcal
1średnia marchewka: 0,4 zł; 15 kcal
pół szklanki bułki tartej: 0,5 zł; 160 kcal
natka od pietruszki: 1,50 zł; 10 kcal
jajko: 0,35 zł; 80 kcal
przyprawy (pieprz, sól, czosnek, słodka papryka): 0,1 zł; 20 kcal
olej 2 łyżki; 0,20 zł; 170 kcal

Sposób przygotowania:

Puree:
1. Brokuły porcjujemy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w niewielkie kawałki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
2. Gdy warzywa staną się już bardzo miękkie dokładnie je odcedzamy. Warto nawet po odlaniu wody postawić na kilka sekund garnek na gazie.
3. Do odcedzonych warzyw dodajemy jogurt, masło i vegetę, a następnie wszystko blendujemy.

Kotleciki:
1. Kroimy bardzo drobno natkę od pietruszki
2. Mięsko wrzucamy do miski, a następnie dodajemy: jajko, 3/4 bułki tartej, pokrojoną pietruszkę i przyprawy
3. Do miski ścieramy również na bardzo małym oczku marchewkę.
4. Całość razem mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy (gdyby mięso lepiło się za bardzo, można dodać trochę więcej bułki tartej)
5. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w pozostałej bułce tartej.
6. Smażymy na rozgrzanej patelni

Smacznego:)

PRZEPIS IWONY na ziemniaki pieczone z papryczką chilli

Iwonaq Filipek

Iwona Filipek 2

Mój sposób na ziemniaka, który od jakiegoś czasu króluje na naszym stole i zaskakuje znajomych to ziemniaki pieczone z papryczką chilli:

– ziemniaki obrane i pokrojone w półplastry mniej więcej równej grubości – ok 0.8-1kg
– cebula pokrojona w piórka
– czosnek (tak ze 3-4 ząbki) pokrojony w plasterki
– pół papryczki chilli drobno pokrojonej (wcześniej wyjąć pestki) – można więcej jeśli danie ma być bardziej pikantne
– oliwa z oliwek – ok 3-5 łyżek
– zioła suszone – tymianek (2 łyżeczki), zioła prowansalskie (1 łyżeczka), bazylia (1 łyżeczka)
– czosnek w proszku (1 łyżeczka)
– sól, pieprz

Surowe ziemniaki wymieszać z oliwą i przyprawami (zioła, czosnek w proszku, pieprz, sól) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 165-170C na 15 min. Po upływie tego czasu dodać cebulę, czosnek i papryczkę i wymieszać. Piec jeszcze jakieś 15 min. Od czasu do czasu można przemieszać.

Ziemniaczki są genialne, ziołowo-pikantne. Składniki trochę na oko, można dowolnie modyfikować, w zależności czy mają być bardziej ziołowe czy pikantne. Pasują w zasadzie do wszystkiego lub nawet jako danie samodzielne🙂

Wszystkie przepisy bardzo mi się spodobały i na pewno nie raz te dania pojawią się na naszym stole, trudno było wybrać tylko jeden, ale musiałam.

W konkursie z okazji pierwszych urodzin bloga, pod hasłem „Mój sposób na ziemniaka” za prosty, a jednocześnie nowatorski pomysł oraz niezwykle smakowite zdjęcie

wygrywa autorka przepisu na ZIEMNIACZANE TRIO!

apetyt i smak

GRATULUJĘ!😀

Mam nadzieję, że nagroda sprawi Ci dużo radości i zaowocuje wspaniałymi deserami.

Wszystkim pozostałym uczestniczkom jeszcze raz bardzo dziękuję za udział w konkursie.

POZDRAWIAM!😀

2 thoughts on “wyniki urodzinowego konkursu

  1. Dziękuję bardzo! Ale się cieszę! Desery w kuchni, to coś co lubię najbardziej;) Cieszę się mega z nagrody. Jeszcze raz dziękuję! Pozdrawiam!

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s