zalewajka i domowy żur

Dzis zupa mam wrażenie nieco niedoceniana w blogerskich kręgach kulinarnych, a przecież jest absolutnie kultowa – wspomnienie dzieciństwa wielu z nas🙂 Tak jak na większość tradycyjnych polskich potraw, każdy ma na zalewajkę swój sposób. Jedni lubią i robią wyłącznie na białej kiełbasie, inni na boczku, albo jeszcze innym wywarze mięsnym. I oczywiście podstawowe rozróżnienie – co jest żurkiem, a co zalewajką? Bo w każdym domu bywa zgoła odmiennie. U mnie żurek jest na kiełbasce lub boczku, bez śmietany i bez ziemniaków – jest dużo bardziej kwaśny niż zalewajka i popijany zwykle z kubka – fantastyczny na sytuacje podbramkowe typu kac😉 Zalewajka natomiast jest mniej kwaśna, zawiera w sobie ziemniaki – pokrojone w kostkę lub tłuczone na puree i ułożone w kopiec na talerzu i jest zabielana śmietaną. Ciekawa jestem jak jest u Was? Na czym gotujecie zalewajke i żurek?

Jeśli chodzi o żur, z którego przygototwuję żurek czy zalewajkę – przyznam, że nie widzę szczególnie dużej różnicy pomiędzy kupnym, a przygotowanym samodzielnie, za to Luby zdecydowanie woli żurek i zalewajkę z domowego żuru. Ten przygotowany w domu na pewno jest nieco delikatniejszy, a przede wszystkim świeży, jesli wykorzystacie go od razu lub w ciągu kilku dni od ukiszenia. Polecam spróbować, może i Wam wyda się dużo smaczniejszy niż sklepowy.

zalewajka

Składniki na żur:

· 1 litr dobrze ciepłej przegotowanej wody
· 2-3 ząbki czosnku
· 7-8  pełnych łyżek mąki żurkowej
· piętka razowego chleba

Do glinianego garnka wsypujemy mąkę żurkową i zalewamy dobrze ciepłą przegotowaną wodą. Dorzucamy czosnek – pokrojony w mniejsze kawałki lub w całości. Mieszamy. Na wierzchu kładziemy piętkę chleba i garnek przykrywamy talerzykiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce. U mnie był to parapet okienny, bo słońce w kuchni mam przez większą część dnia. Żur kisi się kilka dni, po jakiś 4 dniach wyjęłam rozciapaną piętkę, a żur kisił się dalej, można go raz dziennie przemieszać. 6 dnia żur przelałam do słoików i do lodówki. Jeśli chcecie od razu przygotować kolejną porcję żuru, nie myjcie garnka w którym się kisił – żurek ukisi się szybciej i będzie mial lepszy smak.

Składniki na zalewajkę (ok. 1-1½ litra zupy):

· 1 wiejska kiełbasa
· 1 cebula
· 1 łyżka oleju lub smalcu
· 2-3 listki laurowe
· 5 ziaren ziela angielskiego
· dość sporo czarnego pieprzu
· 1-2 łyżeczki majeranku
· 2 ząbki czosnku
· ok. 500 ml żuru
· 3 duże ziemniaki
· sól lub kostki warzywne – co kto lubi lub preferuje, ja używam tego lub tego, w zależności od tego co mam akurat w posiadaniu
· ok. 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)

Do garnka w którym będę gotować zupę wlewam łyżkę oleju lub plaster smalcu (ten drugi jest smaczniejszy w tym wypadku, ale przyznam, że rzadko mam smalec w dmu). Cebulę kroję w kostkę, a kiełbasę w plastry i wrzucam na rozgrzany tłuszcz. Podsmażam do zezłocenia, a następnie dolewam wodę – około ½ garnka czyli ok. 700 ml. Dorzucam ziemniaki pokrojone w kostkę i 1/3 łyżki soli lub 2 warzywne kostki, a także liście laurowe, pieprz, majeranek, posiekany czosnek i ziele angielskie. Całość gotuję pod przykryciem do miękkości ziemniaków.

Do zupy dolewam żur – polecam dolewać po prostu do smaku, każdy lubi inna kwaśność, dlatego najlepiej dolewać na raty – zawsze można dolać albo więcej wody, alebo więcej żurku, jeśli lubimy mocno kwaśny smak. Na koniec pozostaje dodać śmietanę – jeśli nie chcecie aby się zwarzyła, pomieszajcie ją najpierw w kubeczku z kilkoma łyżkami gorącej zupy i dopiero wtedy wlejcie do garnka. Zalewajka jest gotowa. Smacznego!🙂

żur domowy

żurek domowy

One thought on “zalewajka i domowy żur

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s