chrupiąca sałatka

Jeśli tak jak ja, lubicie chrupać warzywa na surowo i często zamiast sałatki czy surówki podgryzacie marchewkę czy rzodkiew, to ta sałatka przypadnie Wam do gustu. Zamiast tradycyjnie startej na tarce marchewki i białej rzodkwi mamy tutaj właśnie te warzywa pokrojone w zgrabną kostkę. Warzywa łączy, jak zwykle u mnie w takich przypadkach mało skomplokowany sos, przygotowany na bazie majonezu i jogurtu greckiego – myślę, że jest dobrym tłem do rzodkiewkowego smaku sałatki i nie potrzeba już żadnych innych dodatkowych atrakcji😉

chrupiąca sałatka

Składniki:

· 1 biała rzodkiew
· 1 duża marchewka
· zielona cebulka
· kilka rzodkiewek
· 2 łyżki majonezu
· 2 łyżki jogurtu greckiego
· szczypta soli
· czarny świeżo zmielony pieprz

Białą rzodkiew i marchewkę obieramy ze skórki i myjemy. Kroimy oba warzywa w średniej wiellkości kostkę. Rzodkiewki myjemy i równiez kroimy w kostkę. Zieloną cebulkę płuczemy i siekamy drobno. Wszystkie warzywa mieszamy.

Z majonezu i jogurtu przygotowujemy prosty sos – jedynie dodajemy trochę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Tak przygotowanym sosem zalewamy warzywa, mieszamy i odstawiamy minimum na 30 minut. Smacznego!

chrupiąca sałatka

One thought on “chrupiąca sałatka

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s