roladki z pręgi

Ponieważ przepis na pręgę w sosie własnym cieszy się wśród Was dość dużą popularnością, postanowiłam dziś przedstawić Wam inną propozycję na wykorzystanie tego mięsa. Nic odkrywczego – roladki z cebulką i kiszonym ogórkiem – zwykle przygotowuje się takie z innej części mięsa wołowego, ale uważam, że pręga nadaje się do tego dużo bardziej. Pręga nie jest tłusta, ale poprzerastana jest włóknami, które sprawiają, że roladki są delikatne, miękkie i soczyste, a sos jest esencjonalny i sam w sobie nie wymaga wymyślnego przyprawiania.

pręga

Składniki:

· kawałek pręgi – taki z którego będzie dało się pokroić kotlety
· cebula
· ogórki kiszone
· ostra musztarda
· sól
· czarny pieprz
· 2-3 liście laurowe
· kilka ziaren ziela angielskiego
· mąka pszenna – odrobina do posypania roladek i 2-3 łyżeczki do zagęszczenia sosu
· szczypta granulowanego czosnku
· szczypta czerwonej papryki w proszku
· 2 łyżki oleju do smażenia

Z kawałka pręgi kroimy kotlety o grubości ok. 2 cm, po czym  rozbijamy je dość cienko. Cebulę kroimy w cząstki, a ogórki na cztery części. Każdy kotlet posypujemy odrobiną soli i pieprzu oraz rozsmarowujemy łyżeczkę musztardy. Kładziemy cząstkę cebuli i kawałek ogórka. Zwijamy ciasno i związujemy nicią. Postępujemy tak samo z każdym kotletem.

Na patelni rozgrzewamy olej. Roladki oprószamy mąka i kładziemy na rozgrzaną patelnię, smażymy kilka minut aż się podpieką. Kiedy roladki są już podsmażone, zalewamy je wodą do mniej więcej połowy wysokości, dosypujemy szczyptę soli (ale tylko odrobinę, sos się zredukuje), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę czosnku i czerwonej papryki i dusimy pod przykryciem do miękkości. U mnie trwało to ok. 1,5 godziny, ale w tym czasie zajmowałam się innymi rzeczami i równie dobrze może być to krócej – po prostu wbijcie widelec w mięso – jeśli wchodzi i wychodzi gładko to znaczy że roladki są gotowe.

Jeśli zostanie wam zbyt duża ilość wody, a nie potrzebujecie tyle sosu, wystarczy zdjąć pokrywkę, zwiększyć gaz i zostawić na kilka minut – odparujcie tyle wody ile trzeba. Resztę zagęszczamy mąką rozbełtaną z odrobiną wody. Dopieprzamyy do smaku i ewentualnie dosalamy. Podajemy z tłuczonymi zieniakami, albo kluskami czy kopytkami. Smacznego!🙂

pręga

One thought on “roladki z pręgi

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s