co to kumato?

Kumato – brzmi jak azjatycka sztuka walki, ale nią nie jest. Kumato to odmiana pomidora, zwana też pomidorem czekoladowym ze względu na dość charakterystyczny kolor, zbliżony właśnie do czekolady. I nie jest efektem prac azjatyckich hodowców pomidorów, ale Hiszpańskich.

Ostatnio te pomidory pojawiły się w sklepach w mojej okolicy, więc nie omieszkałam wypróbować co za tą czekoladowością się skrywa. Nie łudźmy się jednak, że gryząc kumato będziemy w ustach czuli czekoladowy smak. Jego czekoladowość to tylko i wyłącznie kolor – jeśli wygooglujecie sobie kumato, w grafice można znaleźć naprawdę czekoladowe okazy.

pomidor czekoladowy

W trakcie moich poszukiwań wiedzy o kumato trafiłam na ciekawe informacje. Okazuje się bowiem, że kumato to pomidor elitarny, zastrzeżona marka handlowa niedostępna dla wszystkich. Kumato wyhodowane zostały w Hiszpanii przez firmę „Syngenta” i w chwili obecnej uprawiane są w celach komercyjnych wyłącznie przez specjalnie wybranych plantatorów w kilkunastu krajach Europy. Nasion pomidorów czekoladowych nie można nigdzie kupić, producent zastrzegł sobie, że ich nasiona nigdy nie będą dostępne w ogólnym obiegu. Plantacje spotkać można w Hiszpanii, Francji, Niemczech, Belgii, Szwajcarii, Szwecji, Austrii, Turcji i Grecji. Poza Europą uprawia się ją również w dalekiej Australii. Plantatorzy podpisują z firmą specjalne umowy, w których zawarty jest ściśle określony sposób hodowli, przechodzą również ostrą selekcję  – jeśli plantator nie jest w stanie spełnić wielu różnych warunków nie będzie mógł należeć do elitarnego klubu producentów kumato. Ma to swoje dobre i złe strony – niemożność zakupu oryginalnych nasion kumato prowadzić będzie to tworzenia różnych hybryd, które oryginalne kumato będą miały udawać. I tak najprawdopodobniej pomidory, które widzicie na moich zdjęciach nie pochodzą z licencjonowanej plantacji. Myślę tak z dwóch powodów: po pierwsze mają mało brązowy kolor, a po drugie: cena – stosunkowo dość niska 6,99zł/kg. Dla porównania w innym sklepie próbowane przeze mnie pomidory czekoladowe (które niestety pojawiły się jak do tej pory tylko raz) kosztowały prawie 14zł/kg. Były nieco większe i dużo bardziej brązowe i słodkie. Choć może się okazać, że ani te ani tamte kumato to nie te „prawdziwe”, a jedynie identyczna odmiana. Żadne nie były w sklepie opisane jako kumato, więc nie mam do nikogo pretensji😉

kumato

Przejdźmy teraz do najważniejszej kwestii, czyli do smaku🙂 Co prócz koloru wyróżnia kumato wśród innych odmian pomidorów? Słodki smak. Pomidory czekoladowe mają dużo więcej fruktozy niż inne odmiany. Kiedy po raz pierwszy spróbowałam czekoladowego pomidora zaskoczył mnie słodki pomidorowy smak. Wiecie, taki smak prawdziwego pomidora. Co akurat często się w dzisiejszych czasach nie zdarza, zwłaszcza poza sezonem pomidorowym. Przyjemnie słodki, soczysty pomidorowy pomidor. Stąd z kumato, tudzież z innych odmian kumatopodobnych polecam Wam zrobienie sałatki:

sałatka z kumato

Składniki:

· 2 pomidory czekoladowe
· mała czerwona cebula
· kilka czarnych oliwek
· ząbek czosnku
· 3 łyżki oliwy z oliwek

Czosnek ucieramy z oliwą. Pomidory kroimy w plastry, cebulę w piórka. Układamy pomidory i cebulę na talerzu wedle fantazji, do tego kilka oliwek. Na koniec polewamy czosnkową oliwą z oliwek. Gotowe.

Smacznego!🙂

sałatka z pomidorów

 

2 thoughts on “co to kumato?

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s