zapiekanka z kurczaka z majonezem, marchewką i cebulą

Na początku kwietnia prezentowałam Wam przepis na tort naleśnikowy z książki „Zapiekanki, grzanki, pizze”. Dziś pora na kolejną propozycję z tej książki, która mi posmakowała na tyle, by przygotować tę zapiekankę powtórnie. Zapraszam Was dziś na zapiekankę z filetów z kurczaka, z marchewką, cebulą i majonezem, który w całym daniu stanowi bardzo ważny element, nadając zapiekance charakterystyczny smak. Od siebie dodałam do przepisu pieczarki, które ułożyłam na wierzchu.

Zapiekankę przygotowuje się prosto i dość szybko, ma ona jednak jeden minus – kurczak puszcza mnóstwo wody, która podczas zapiekania nie bardzo ma jak odparować, dlatego ja przed podaniem po prostu wybrałam ją trochę łyżką. Nie zmienia to faktu, że zapiekanka jest bardzo dobra, ma delikatny smak z wyraźnym aromatem majonezu (jeśli majonez może posiadać aromat). Jak spróbujecie, będziecie wiedzieć o co chodzi😛

zapiekanka

Składniki:

· 2 filety z kurczaka
· 2 średnie marchewki
· 2-3 cebule
· kilka plastrów żółtego sera
· kilka łyżek majonezu
· sól i pieprz
· oregano
· kilka małych pieczarek
· olej do wysmarowania naczynia

Filety oczyściłam i pokroiłam wzdłuż na cienkie kotleciki. Nie muszą mieć regularnych kształtów, ważne by były dość cienkie, by ułozyć je  w 2 warstwach. Pokrojone filety posypujemy solą i pieprzem.

Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w cienkie talarki.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy na przemian, zaczynając od marchewki, następnie kurczak, cebula, plastry sera, warstwa majonezu i oregano. I znów marchew i tak dalej. Na wierzchu układamy kilka przekrojonych na pół małych pieczarek.

Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170ºC (z termoobiegiem, bez termoobiegu w 200ºC) ok. 40 minut.

Podajemy z ryżem ugotowanym z kurkumą lub curry. Smacznego!🙂

zapiekanka

zapiekanka

3 thoughts on “zapiekanka z kurczaka z majonezem, marchewką i cebulą

  1. Nie jestem profesjonalistą w gotowaniu ale jakby do zapiekanki dodać lekko podgotowany ryż to może nie trzeba by było odlewać wody , którą wchłonąłby właśnie on , a swoją drogą zapiekanka napewno pyszna , jadłem podobną u teściowej.Cały smak tej zapiekanki potęguje właśnie majonez !!! Pycha..!!! Życzę wszystkim smacznego ,ja spróbuję zrobić jutro tylko właśnie odrazu dodam ryż , zobaczymy ?

    1. Dobry pomysł, przy okazji mamy 2 w 1, bo ryżu już nie trzeba gotować osobno🙂 Można by lekko podgotowany lub surowy ułożyć na dnie naczynia…Daj znać czy się udało i jak smakowało, jestem bardzo ciekawa jak wyszła wersja z ryżem. Pozdrawiam!

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s