wegetariańskie tagiatelle z papryką i sosem pomarańczowym

Do powstania tego dania zainspirował mnie przepis zamieszczony w jednym ze starych numerów „To jest pyszne”. Chciałam przygotować coś szybkiego, lekkiego i jednocześnie sycącego. Niech nie przeraża Was dodanie soku z pomarańczy do warzyw – bardzo pasuje do papryki i pomidorów i nadaje całej potrawie charakterystyczny smak. Polecam Wam wypróbowanie tego dania, nawet jeśli jesteście typowymi mięsożercami😉

tagiatelle z papryka i pomaranczowym sosem

Składniki (na 2 osoby):

· 1 czerwona papryka
· 1 cebula
· 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
· 1 spory pomidor
· sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy
· sól i pieprz cytrynowy do smaku
· oliwa z oliwek
· makaron tagiatelle (wstążki)

Na dużej patelni (lub w woku) rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Paprykę kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do cebuli. Smażymy kilka minut, a następnie dodajemy, sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora. Całość doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Do warzyw wyciskamy sok z pomarańczy oraz dodajemy łyżeczkę koncentratu. Dusimy ok. 10 minut, aż papryka będzie miękka.

W tym czasie gotujemy makaron. Odcedzone tagiatelle wrzucamy na patelnię i mieszamy z warzywami i sosem. Podajemy od razu posypane odrobiną cytrynowego pieprzu. Smacznego!🙂

PS Czy Makaron na zdjęciu nie przypominam Wam kształtem Australii?🙂

tagiatelle wegetarianskie

2 thoughts on “wegetariańskie tagiatelle z papryką i sosem pomarańczowym

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s