grillowane schabowe z musztardą i słonecznikiem

Sezon grillowy w pełni, choć pogoda zachęca bardziej do przywdziania kaloszy i rękawiczek, dlatego w takich sytuacjach sprawdza się grillowa patelnia. Wprawdzie to nie to samo i „prawie” czyni tutaj wielką różnicę, ale jak się nie ma co się lubi…;)

Jeśli nie przepadacie za schabem, myślę że karczek sprawdzi się równie dobrze. Przepis pochodzi z „Kuchni Polskiej” (po moich minimalnych zmianach).

mięso na grilla

Składniki:

· 4 niezbyt grube kotlety schabowe
· 2 kopiaste łyżki słonecznika
· ok. 2 łyżki ostrej musztardy
· ½ łyżeczki słodkiej papryki
· sól do smaku
· odrobina oliwy z oliwek

Kotlety okrajamy z błon i pobijamy lekko tłuczkiem, by rozluźnić włókna mięsa. Każdy kotlet skrapiamy minimalnie oliwą z oliwek.

Słonecznik mielimy w młynku do kawy (albo w blenderze), mieszamy z musztardą, papryką, odrobiną oliwy i dosalamy do smaku. Grill lub patelnię grillową rozgrzewamy i układamy mięso. Kiedy już z jednej strony odpowiednio się wypiecze, przewracamy na drugą stronę i każdy kotlet smarujemy sosem musztardowo-słonecznikowym. Grillujemy do zezłocenia. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką. Smacznego!

grillowany schab

One thought on “grillowane schabowe z musztardą i słonecznikiem

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s