IX Festiwal Śląskie Smaki już 8 czerwca w Zawierciu

Czy zauważyliście, że razem z modą na telewizyjne kulinarne show stały się popularne wszelkiego rodzaju imprezy związane z jedzeniem i gotowaniem? Osobiście postrzegam to jako (jedyny chyba) pozytywny skutek istnienia tych wszystkich master szefów, piekielnych kuchni i innych rewolucji. Wszelkiej maści regionalne targi, jarmarki, kulinarne festiwale są świetnym sposobem na to, by pokazać, że gotowanie to nie tylko obowiązek (a dla niektórych smutna konieczność), ale również przyjemność i dobra zabawa, a także w pewnym sensie sztuka. W odróżnieniu od telewizyjnych show, takie imprezy faktycznie przybliżają (dosłownie) kulturę kulinarną różnych rejonów świata, spełniają swoje edukacyjne zadanie, a na pewno poszerzają horyzonty. Dlatego jestem jak najbardziej za, żeby kontynuować takie akcje, nawet wtedy gdy moda na kulinarne telewizyjne show przeminie.

Stąd dzisiaj zapraszam Was na IX Festiwal Śląskie Smaki, który odbędzie się w niedzielę 8 czerwca w Zawierciu. Nie wiem czy samej uda mi się być na całej niedzielnej imprezie, ale na pewno się tam pojawię i zdam Wam potem relację, co na Festiwalu można było zobaczyć i czego spróbować. A impreza zapowiada się bardzo ciekawie.

festiwal slaskie smaki

W ramach Festiwalu odbędzie się konkurs kulinarny, w którym rywalizować ze sobą będą drużyny kucharzy w trzech kategoriach: amatorów (w tej grupie pojawią się również blogerki ze śląska), profesjonalistów i w kategorii szkół gastronomicznych. Łącznie o tytuł Eksperta Śląskich Smaków i statuetkę złotego, srebrnego i brązowego durszlaka ubiegać się będzie 18 drużyn. Wśród konkursowych potraw znajdą się m.in.: comber z szaraka otulony czosnkiem niedźwiedzim, aromatyzowany drewnem jabłoni, podany w towarzystwie klusek kładzionych z pokrzywą, sosem ze śliwek węgierek oraz młodą karotką glazurowaną płatkami róży. Gęś faszerowana kapustą kiszoną z wędzonymi śliwkami z jabłkowym piwem (jurajskim) na pęczotto z grzybami leśnymi z chełmskiego lasu. Marynowany w pokrzywach polski rozbef pieczony z dodatkiem soli lawendowej oraz kwiaty cukinii nadziewane wiejskim serem. Brzmi niezwykle smakowicie, prawda?

Gwiazdą imprezy będzie znany śląski kucharz – Remigiusz Rączka, a na zakończenie Festiwalu zatańczy i zaśpiewa Zespół Śląsk. Całej imprezie towarzyszyć będzie jarmark produktów tradycyjnych oraz prezentacja restauracji należących do Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”. Podczas Festiwalu będzie można również skosztować tradycyjnej zagłębiowskiej potrawy, czyli – prażonek (mój przepis na domowe prażonki możecie zobaczyć tutaj). Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie na festiwalowym fanpage’u i stronie internetowej Śląskie Smaki.

Mam nadzieję, że zachęciłam Was do zrobienia sobie wycieczki do Zawiercia. Ja już nie mogę się doczekać🙂

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s