letnia zupa ze świeżych ogórków

Zupa ze swieżych ogórków to świetnia letnia alternatywa dla zwykłej, znanej wszystkim ogórkowej. Ma delikatny ogórkowy smak, można ją połączyć z ryżem lub groszkiem ptysiowym. Można też dorzucić do ogórków cukinię , jak tak zrobiłam poprzednim razem.  Jeżeli nie macie blendera, ogórki zetrzyjcie na tarce przed gotowaniem.

Spróbujcie, bo pomysł jest naprawdę wart uwagi, a sezon ogórkowy w pełni, więc nakład finansowy też niewielki🙂

zupa z zielonych ogórków

Składniki (na ok. 1 litr zupy):

· 3 spore zielone ogórki szklarniowe
· 1 mała cebula
· 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
· szczypta pieprzu (może być cytrynowy)
· garść posiekanego koperku
· 2 łyżki gęstej śmietany 18%
· plaster masła
· ugotowany ryż – u mnie jaśminowy

Cebulę kroimy w drobną kostkę i w garnku, w którym będziemy gotować zupę, roztapiamy plaster masła. Wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy do momentu aż się zeszkli. Ogórki myjkemy i obieramy ze skóry. Kroimy na 2 lub 3 mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka z cebulą. Zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy do miękkości ogórków – jakieś 20-30 mint. W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy ryż.

Po tym czasie gasimy gaz i zupę miksujemy przy pomocy blendera. Dodajemy troche pieprzu, posiekany drobno koperek. 2 łyżki śmietanyogrzewamy kilkoma łyżkami gorącej zupy i taką mieszanką zalewamy zupę – ogrzana śmietana się nie zetnie.

Do miseczek nakładamy ryż i zalewamy zupą. Gotowe. Smacznego!🙂

zupa ze świeżych ogórków

2 thoughts on “letnia zupa ze świeżych ogórków

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s