schabowe w pudełeczkach

Dziś coś dla wszystkich fanów zapiekania. Schabowe w pudełeczkach sprawdzą się nie tylko na obiad czy kolację, ale i na imprezę jako ciepłe danie. Zainspirowałam się przepisem z książki, o której już wspominałam – „Zapiekanki. Grzanki. Pizze”, zmodyfikowałam go tylko minimalnie. Polecam Wam zdecydowanie – mięsko (schabowy nie jest absolutnie suchy), ciągnący ser i spieczony chrupki tost. Mniam…:)

Scroll to see recipe in English.

schabowe w tostach

Składniki (na 2 porcje):

· 2 kotlety schabowe
· 4 kromki pieczywa tostowego
· 2 duże plastry pomidora
· kilka plasterków cebuli
· 4 plastry żółtego sera
· 2 jajka
· 4 czubate łyżeczki kwaśnej śmietany 18%
· sól i pieprz do smaku
· 1 łyżeczka bazylii
· 1 łyżeczka oregano
· odrobina oleju do podsmażenia schabowych i do natłuszczenia naczynia żaroodpornego

Schabowe rozbijamy lekko tłuczkiem (mniej więcej do rozmiaru kromki pieczywa tostowego) i solimy odrobinę. Podsmażamy z obu stron na łyżce oleju.

Podpiekamy chleb tostowy w opiekaczu. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, szczyptą soli, bazylią i oregano.

Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, układamy 2 kromki chleba, na to po plasterku sera żółtego, kotlet schabowy, plasterki cebuli i po plasterku pomidora, posypujemy leciutko solą i pieprzem. Znów kładziemy plaster żółtego sera i na górę kładziemy kromkę pieczywa tostowego. Wszystko przebijamy wykałaczką, aby się nam przypadkiem podczas zapiekania nie przewróciło.

Tuż przed włożeniem do piekarnika zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Pieczemy 15 minut w 180ºC (ja zmniejszyłam temperaturę do 160ºC i włączyłam teroobieg). Podajemy od razu np. z surówką. Smacznego!🙂

schabowe w pudełeczkach

Pork chops in boxes

Ingredients (for 2 servings):

· 2 pork chops
· 4 slices of toasted bread
· 2 big slices of tomato
· few slices of onion
· 4 slices of hard cheese
· 2 eggs
· 4 teaspoons of sour cream
· salt and pepper to taste
· 1 teaspoon of basil
· 1 teaspoon of oregano
· a little bit of vegetable oil to fry pork chops and grease baking form

Beat pork chops with a tenderizer, as big as a slice of toasted bread. Season with a little bit of salt and fry both sides on 1 tablespoon of vegetable oil.

Toast slices of bread. Beat eggs with sour creme, pinch of salt, oregano and basil.

Heat the oven to 180ºC. Grease baking form with vegetable oil, put 2 toasted slices of bread, slices of hard cheese, pork chops, onion and tomato. Season with salt and pepper. Put another slice of hard cheese and slice of bread, secure with a toothpick.

Pour with eggs and sour cream, bake for 15 minutes in 180ºC. Serve at once with salad for example. Enjoy!🙂

2 thoughts on “schabowe w pudełeczkach

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s