parzybroda

Czy w dzieciństwie też jadaliście parzybrodę? A może u Was nazywała się inaczej? Gęsta treściwa zupa z białej kapusty posiekanej w dość duże kawałki, z dodatkiem pomidorów i koncentratu – gorące kawałki kapusty, które nie zdołały wylądować w ustach lądowały na brodzie – stąd parzybroda. Zupę można przygotować na wywarze z kości np. ze schabu, albo na żeberku lub tak jak u mnie w wersji na szybko na kostce rosołowej. Tradycyjnie przybroda powinna być z białej kapusty, u mnie z włoskiej, która została po gołąbkach z poprzedniego przepisu. Polecam dodanie pomidora i koncentratu – świetnie uzupełnia się z kapustą i odróżnia przybrodę od zwykłego kapuśniaku. Zupełnie ekstra dodałam kilka pieczarek, które zalegały w lodówce – możecie je dodać, ale niekoniecznie. Zupa sprawdzi się w sam raz w nadchodzące chłodniejsze dni – fajnie rozgrzewa i zostawia przyjemne ciepło w brzuchu🙂

zupa z kapusty

Składniki:

· ½ główki białej kapusty – u mnie włoska, która została z gołąbków
· 1 swojska kiełbasa
· 1 cebula
· 2 marchewki
· 2-3 ziemniaki
· ½ selera
· 1 duży pomidor
· kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
· sól albo kostki rosołowe
· pieprz czarny
· 2 łyżeczki majeranku
· plaser masła lub margaryny
· ewentualnie kilka posiekanych w kostkę pieczarek

W garnku w którym będziemy gotować zupę roztapiamy plaster masła lub margaryny. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Do tego dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę (opcjonalnie pieczarki) i podsmażamy. Obrane marchewki, ziemniaki i seler kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Kapustę siekamy dość grubo jeśli ma to być prawdziwa parzybroda. Ja jednak posiekałam drobniej, bo jednak bardziej zależało mi na smaku, niż efekcie poparzonej brody😉 Też wrzucamy ją do gara i zalewamy wszystko wodą. Solimy lub wrzucamy kostki rosołowe i zagotowujemy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie.

Pod koniec gotowania dodajemy sparzonego, obranego ze skóry i pokrojojnego w kostkę pomidora, kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego, pieprzymy obficie i dodajemy majeranek.

Można też zrobić zasmażkę, ale moim zdaniem ani to zdrowe, ani konieczne. Zupa i bez tego jest dobra. Podajemy gorącą. Smacznego!🙂

4 thoughts on “parzybroda

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s