co zrobić z żółtkami?

Wyobraźcie sobie że jest np. niedziela, rosól od rana pyrka sobie na kuchni, a Wy leniuchujecie na kanapie ani myśląc wytykać choćby palca spod kołdry. Przychodzi pora obiadu i okazuje się, że nie macie makaronu do rosołu. Jest niedziela sklep daleko, albo zamknięty. Co począć? Oczywiście jest wiele sposobów na zastąpienie makaronu, ale przecież w zamrażalniku leży opakowanie żółtek po bezie. A gdyby tak zatrzepać nimi rosól?

rosół z żółtkami

Składniki:

· 1 litr rosołu
· 5-6 żółtek
· sól i pieprz cytrynowy
· kilka plasterków jasnozielonej części pora
· natka pietruszki (świeża lub suszona)
· 2 łyżeczki mleka – do rozrzedzenia żółtek

Żółtka roztrzepujemy z odrobiną soli i 2 łyżeczkami mleka, aby je trochę rozrzedzić i dały się bez oporu wlewać do zupy. Rosół zagotowujemy i tak jak lane kluski, wlewamy żółtka małym strumieniem i roztrzepujemy widelcem. Gotujemy dosłownie 2 minuty, po czym wylewamy do miseczek, posypujemy krążkami pora, pieprzem cytrynowym i natką pietruszki. Żółtko jaja jest bardzo zdrowe i ma w spobie mnóstwo energii, w połączeniu z gorącym rosołem – w sam raz na chłodne dni. Jeśli macie ochotę, spróbujcie.

Smacznego!

zupa z zoltkami

2 thoughts on “co zrobić z żółtkami?

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s