sernik jagodowy bez pieczenia

Zapraszam Was dziś na bardzo prosty i szybki (nie licząc czasu oczekiwania) sernik jagodowy bez pieczenia. Ma piękny kolor i poza podniebieniem na pewno ucieszy nie jedno oko. Sernik jest mocno jagodowy, delikatny i kremowy. Jeśli następnego dnia spodziewacie się gości, można wieczorem szybko zmiksować wszystkie składniki, a sernik na noc włożyć do lodówki. Sernik można też zrobić z mrożonych owoców. Ja jagody uprzednio zamroziłam z zupełnie innym planem ich wykorzystania, ale ostatecznie przyszedł mi pomysł na ten serniczek. Wystarczyło tylko owoce wcześniej rozmrozić.

Można go przygotować także z innych owoców – malin, porzeczek, ale jagodowy kolor jest jedyny w swoim rodzaju🙂 Jeśli jesteście na bakier z pieczeniem, to taki serniczek na pewno nie sprawi Wam problemu. Trzeba jedynie dać mu czas na stężenie.

jagodowy sernik bez pieczenia

Składniki (robiłam w tortownicy 26cm):

· 500 g jagód
· 200 ml śmietanki 30%
· 1 kg sera na sernik (może być mniej – 700-900 g na mniejszą tortownicę)
· 6 łyżeczek żelatyny
· cukier puder do smaku

Jagody przebieramy, płuczemy i odsączamy z wody (chyba że używacie mrożonych). Miksujemy ze śmietanką przy pomocy blendera. Kilka łyżek odkładamy do kubeczka. Resztę przy pomocy zwykłego miksera miksujemy z serkiem i cukrem pudrem – dodajcie tyle ile lubicie. Ja dodałam jakieś 3 czubate łyżki cukru pudru.

Żelatynę rozpuszczamy bardzo dokładnie w kilku łyżkach gorącej wody (chyba, że przepis na opakowaniu mówi inaczej). Dodajemy 2-3 łyżeczki do kubeczka z odłożonymi zmisowanymi jagodami, a resztę małym strumieniem wlewamy do masy serowej cały czas miksując, aby żelatyna dobrze wymieszała się z serem. Naczynie z masą serową wkładamy do lodówki, aby trochę zgęstniała i nie była bardzo płynna.

Tortownicę wykładamy folią aluminiową (jeśli Wasza tortownica jest szczelna i macie co do niej pewność, możecie nie wykładać folią). Lekko zgęstniałą masę serowo-jagodową przelewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki. Po ok. godzinie, rozkładamy na wierzchu odłożone wcześniej zmiksowane jagody, wymieszane z odrobiną żelatyny i całość wkładamy do lodówki. Sernik przedstawiony na zdjęciach był w lodówce ok. 3 godziny, ale zdecydowanie było to jeszcze za krótko, dlatego proponuję, aby sernik zostawić w lodówce na całą noc. Będzie wtedy na tyle sztywny, że bez problemu można będzie pokroić ładne kawałki.

Smacznego!sernik z jagodami

sernik jagodowy

sernik jagody bez pieczenia

4 thoughts on “sernik jagodowy bez pieczenia

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s