dzyndzałki z kaszą gryczaną

Nie pytajcie mnie dlaczego dzyndzałki, bo nie mam zielonego pojęcia🙂 Przepis dostałam od Rosołka i ona tez nie wie skąd i dlaczego taka nazwa. Być może jest to jakieś regionalne określenie pierogów? Ja bym je bardziej nazwała upierdliwkami, bo ich lepienie jest prawdziwym testem cierpliwości. Nadzienie z kaszy gryczanej nie tak prosto wyeksportować do pieroga, dlatego, że jest po prostu bardzo sypkie, więc zabieranie się za te pierogi polecałabym nieco bardziej wprawionym w lepieniu. Jeśli to będzie Twój pierwszy czy drugi pierogowy raz, możesz stracić cierpliwość (chyba, że jest święta – moja absolutnie nie). Jak zwykle lepienie mnie relaksuje, to tym razem nie mogłam się doczekać, żeby skończyło się albo ciasto, albo farsz. Ciasto skapitulowało pierwsze, bo zrobiłam z nieco mniejszej niż podana ilości, dlatego zostało mi nadzienia na jeszcze kilka pierogów. Podane w przepisie ilości zdecydowanie są na duuużą porcję (powiedziałabym, że 4-5 osób spokojnie sobie poje), więc jeśli nie chcecie kosmicznej ilości pierogów, to proponuję zrobić z połowy podanej porcji.

W pierogach brakuje mi głównie czegoś co wiązałoby farsz, bo jest dość suchy. Natomiast na pewno wszystkim fanom kaszy gryczanej (do których wprawdzie się nie zaliczam, ale Luby przepada) taka forma podania może jak najbardziej przypaść do gustu – zwłaszcza podanie z kwaśną śmietaną – pasuje tutaj idealnie! Jeśli jesteście pierogomaniakami i szukacie nowych pomysłów – spróbujcie dzyndzałków🙂

pierogi z kasza gryczana

Składniki na ciasto:

• 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 500)
• 1 jajko
• 3 łyżki oleju
• szczypta soli
• ok. szklanka ciepłej wody

Składniki na farsz:

• 200 g kaszy gryczanej prażonej
• 150 g wędzonego boczku
• 1 cebula
• 2 jajka
• pieprz czarny do smaku

Składniki na okrasę:

• 200 g boczku wędzonego
• 2 ząbki czosnku
• sól i pieprz czarny do smaku
• szczypta majeranku
• kwaśna śmietana

W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz: jaja gotujemy na twardo, a następnie obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Kaszę gryczana gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Boczek roimy w bardzo drobna kostkę i wysmażamy na patelni na złoto. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę i dodajemy do smażącego się boczku. Kiedy lekko się zeszkli gasimy gaz i łączymy z jajami i kaszą gryczaną. Doprawiamy spora ilością czarnego pieprzu i ewentualnie dosalamy jeśli jest taka potrzeba – boczek jest słony i to on nada głównie słoność farszowi.

W tym momencie możemy również przygotować okrasę, jeśli chcemy podawać pierogi zaraz po ulepieniu i ugotowaniu, potem nie będzie już na to czasu. Boczek kroimy w słupki i podsmażamy na patelni na złoto. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę lub kroimy drobno i dodajemy do podsmażonego boczku, dodajemy również majeranek, pieprz i szczyptę soli. Okrasa gotowa, potem wystarczy ją tylko podgrzać, gdy pierogi będą sie gotować.

Z mąki, jajka, oleju i szczypty soli oraz ciepłej wody zagniatamy ciasto – wodę dodajemy na raty, tyle ilę będzie potrzebowało ciasto, aby być elastyczne i na tyle miękkie, aby wygodnie się wałkowało. Zagniecione ciasto odkłądamy na chwilkę aby odpoczęło, a następnie zagniatamy jeszcze raz i rozwałkowujemy możliwie cienko na ok. 2-3 mm, możliwie jak najmniej podsypując mąką. Z placka wycinamy krążki przy pomocy szklanki lub foremki do pierogów. Na każdy krążek nakładamy łyżeczką farsz, pieroga porządnie zaklejamy (jeśli podsypywaliśmy ciasto mąką podczas rozwałkowywania warto brzeg pieroga posmarować palcem umoczonym w wodzie – lepiej się sklei) i odkładamy na czystą ścireczkę lub na stolnicę. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, pierogi wrzucamy na wrzątek, gotujemy na niedużym ogniu przez ok. 5 minut od wypłynięcia na wierzch.

Ugotowane pierogi wykładamy na talerze, polewamy gęstą kwaśną śmietaną i okraszamy boczkiem z przyprawami. Gotowe🙂 Smacznego!

dzyndzałki

2 thoughts on “dzyndzałki z kaszą gryczaną

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s