kruche paluchy w wersji z serem

Paluszki przygotowane z kruchego ciasta tak nam posmakowały, że w weekend przygotowałam kolejną porcję. Tym razem na specjalne zamówienie Lubego powstała wersja z serem. Możecie je również przygotować z podwójnej ilości sera żółtego (tak też już zdążyłam wypróbować), ale będą wtedy twardsze i podczas pieczenia bardzo trzeba pilnować, aby ser jedynie lekko się zezłocił – jeśli za bardzo się spiecze zrobi się gorzki i niesmaczny.

W wersji przygotowanej z podanych niżej składników paluchy wychodzą chrupiące o serowym smaku i maślanym aromacie. Ciasto pokroiłam na długie paski, stąd paluchy wyszły pokaźnych rozmiarów, ale możecie przygotować mniejsze wersje – pamiętajcie jedynie,  aby pilnować ich podczas pieczenia. Gwarantuję, że znikną w tempie ekspresowym🙂

Scroll to see recipe in English.
cheese sticks

Składniki na dwie blaszki paluchów:

• 1½ szklanki mąki pszennej (użyłam typ 500)
• 100 g zimnego masła
• ok. 3 łyżki zimnej wody
• 2 garście startego na tarce żółtego sera
• 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
• ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
• 1 łyżeczka granulowanego czosnku
• 2 łyżki cukru pudru
• 2 łyżeczki soli

W dużym garnku (żeby łatwo było zagniatać) mieszamy mąkę, sól, cukier, obie papryki i czosnek. Dodajemy starty na tarce ser i dokładnie wszystko mieszamy, aby ser nie był pozbijany w grudy. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i ok. 3 łyżki zimnej wody. Ciasto zagniatamy do momentu aż będzie elastyczne, a masło dokładnie połączy się z mąką. W razie potrzeby dolewamy kolejną łyżkę wody. Zwykle wstępnie zagniatam w garnku, żeby mąka wszędzie się nie rozsypywała, jeśli wolicie, całość można zagnieść na stolnicy.

Gotowe ciasto rozpłaszczamy w krążek, zawijamy w folię lub wkładamy do woreczka i na 15 minut wkładamy do zamrażalnika. Mocno schłodzone ciasto trudniej się wałkuje, ale nic nie klei się do wałka, więc nie trzeba dodatkowo podsypywac mąką.

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 170ºC z termoobiegiem (bez termoobiegu ok. 190ºC). Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części (1 część wkładamy do lodówki, żeby nie zmiękła), rozwałkowujemy bezpośrednio na papierze do pieczenia do rozmiaru prostokąta o boku 30 cm i grubości 3-4mm. Ostrym nożem kroimy centymetrowe paski wzdłuż tego 30cm boku. Blachę z piekarnika wykładamy świeżym papierem do pieczenia i układamy na niej paluchy w odstępach ok. 1-1,5 cm – lekko wyrosną, a sklejone trudno będzie rozdzielić.

Pieczemy ok. 15-18 minut, aż lekko się zezłocą. Pilnujemy, aby nie spiekły się zanadto – spieczony ser będzie gorzki i niesmaczny. Z drugą porcją paluchów postępujemy w ten sam sposób. Wystudzone paluchy przechowujemy w zamkniętym szczelnie pojemniku, aby zachowały kruchość. Smacznego!🙂

crunchy cheese sticks

Crunchy cheese sticks

Ingredients:

• 1½ glass of plain flour
• 100 g cold butter
• about 3 tablespoons of cold water
• 2 handful of grated hard cheese
• 3 tablespoons of sweet pepper
• ½ tablespoon of hot pepper
• 1 teaspoon of granulated garlic
• 2 tablespoons of powder sugar
• 2 teaspoons of salt

Mix plain flour, salt, sugar, both peppers and garlic in a big pot (it will be easier to mix it). Add grated cheese and combine. Next add butter sliced in small pieces and about 3 tablespoons of cold water. Knead the pastry until butter and flour will combine and flexible. Add some more water if it’s needed.

When it’s ready cover it with foil and put it into freezer for about 15 minutes.

Heat the oven to 170ºC with convection or 190ºC without convection. Split the pastry in two parts (the other one put to a fridge) and roll first part on the baking paper till it will be 3-4mm thick and about 30cm one side. Cut into 1cm stripes with sharp knife along that 30cm side.

Fill baking tray with baking paper and put your pastry stripes on it wilth about 1-1,5cm distance (it will grow a bit). Bake for 15-18 minutes till it gets golden, but be careful not to burn them, because cheese will gets bitter. Do the same with second part of pastry. Keep sticks in leakproof container to be crispy for a long time. Enjoy!🙂

paluchy serowe

4 thoughts on “kruche paluchy w wersji z serem

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s