do czego wykorzystać mięso z rosołu? (i o tym dlaczego płaczę nad udkiem z kurczaka)

Jeszcze do niedawna to pytanie zupełnie mnie nie dotyczyło, bo całe mięso z rosołu zawsze lądowało w psim posiłku. Niedawno jednak nasza psia staruszka, po prawie dwóch miesiącach codziennej walki z chorobą i wszystkimi przypadłościami, które mogą towarzyszyć komuś, kto całe życie był psem terminatorem, nagle i całkiem niespodziewanie odeszła. Niespodziewanie, bo ani ja ani Luby nie zakładaliśmy takiej możliwości, że pies który w swoim trzynastoletnim prawie życiu zaliczył bliskie spotkanie z samochodem, dwie samodzielne wyprawy przez miasto, trzy zabiegi operacyjne, paraliż częściowy i niezliczoną ilość upadków, wywrotek i zderzeń z koszami na śmieci i drzewami, może tak po prostu pewnego ranka odejść do psiego raju, pozostawiając po sobie przerażającą ciszę i pustkę. Przez prawie 13 lat Kira była moją najlepszą przyjaciółką, moim psim dzieckiem, a czesem upierdliwym dziadem co szczekał na każdy hałas dobiegający z klatki schodowej, przyprawiając mnie o trzysekundowy zawał serca i wielkorotnie rozlaną herbatę. Była psią Jennifer Lopez (ze względu na pokaźny zadek), która dałaby się pokroić za spaghetti bolognese, a w ostatnich latach chrapała jak stary chłop notorycznie (czasem do wtóru z Lubym) budząc mnie w nocy. W tej sytuacji na prawdę trudno było mi nie uronić choć jednej łzy, nad obieranym z mięsa udkiem kurczaka, które wylądowało nie gdzie indziej tylko w spaghetti.

napoli z mięsem z rosołu

Składniki (na porcję sosu dla 4 osób):

• 1 kg pomidorów – najlepiej lima lub innego gatunku z dużą ilością miąższu
• 1 cebula
• 2-3 ząbki czosnku
• sól do smaku
• szczypta czarnego pieprzu
• 2 łyżeczki suszonej bazylii
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• oliwa z oliwek
• mięso z rosołu – udko, korpus lub kawałek wołowiny
• 1 duża marchewka z rosołu
• opcjonalnie: 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Pomidory zalewamy wrzątkiem, po minucie lub dwóch olewamy wodę. Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Marchewkę z rosołu również kroimy w kostkę. W drobniejszą jesli nie zamierzamy sosu potraktować blenderem, w większą jesli będziemy miksować. W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Do garnka wrzucamy pokrojone pomidory i marchewkę oraz przyprawy: pieprz, oregano, bazylię i sól. Solimy jak zawsze – na raty. Sos dusimy ok. 20 minut.

W tym czasie cebulę kroimy w drobna kostkę i wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Udko czy korpus z kurczaka obieramy z mięsa (jeśli mamy kawałek wołowiny, to kroimy ją na mniejsze kawałki) i dorzucamy do smażącej się cebulki. Smażymy aż się zezłoci, a pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojony czosnek.

Sos napoli miksujemy przy pomocy blendera – wtedy będzie bardziej przypominał swoją konsystencją sos. Jeśli kawałki pomidorów Wam nie przeszkadzają można pozostawić bez miksowania. Osobiście lubię bardziej kwaskowy smak napoli, dlatego dodaję jeszcze 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Natomiast wszystkow zależy od Waszego smaku i smaku pomidorów – jeśli potrzebują „wsparcia” koncentratem.

Makaron gotujemy al dente, polewamy sosem, na wierzchu układamy podsmażone mięso z rosołu z cebulką i czosnkiem. Podajemy póki gorące. Smacznego!

co zrobic z mięsem z rosołu

Ku pamięci mojego psiego terminatora (w swoim żywiole):

kira

3 thoughts on “do czego wykorzystać mięso z rosołu? (i o tym dlaczego płaczę nad udkiem z kurczaka)

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s