tylko mnie potem nie całuj… ;)

Jest to zupa niestety z kategorii – wietrzymy mieszkanie i myjemy zęby, ale jest na tyle zdrowa, smaczna i rozgrzewająca, że warto trochę się z czosnkowym smrodkiem pomęczyć. Jak wiadomo czosnek, to naturalny antybiotyk, więc zupa jest w sam raz na aktualną pogodę, kiedy rano jest już bardzo zimno, a w ciągu dnia słońce przygrzewa i łatwo najpierw zmarznąć, a potem się przegrzać i przeziębienie gotowe.

Czosnek fajnie komponuje się z ziemniakami, które nadają zupie gęstości, ale możecie też dodać np. seler czy pietruszkę z niedzielnego rosołu. Kurkuma ma też dodatkowo właściwości rozgrzewające, dlatego warto dodawać ją do zimowych i jesiennych potraw. Zamiast grzanek można przygotować lane kluseczki, ale wtedy krem będzie już baaardzo syty. Sprawdzi się też jako tzw. gorący kubek.

Scroll to see recipe in English.

zupa krem z czosnku

Składniki:

• 1½ główki czosnku
• 6 małych ziemniaków albo 3 duże
• 1 cebula
• ok. 1 litr rosołu (u mnie z kaczki)
• ½ łyżeczki kurkumy
• szczypta czarnego pieprzu
•kilka łyżek śmietanki 18%
• plaster masła
• dodatkowo: ser żółty starty na tarce i grzanki

W garnku w którym będziemy gotować zupę, roztapiamy plaster masła. Czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy 3-4 minuty. W tym czasie obieramy i myjemy ziemniaki. Kroimy je w plastry i dodajemy do czosnku i cebuli. Zalewamy gorącym rosołem, dodajemy kurkumę i gotujemy pod przykryciem 20-30 minut.

Po tym czasie miksujemy na gładko przy pomocy blendera, dodajemy szczyptę czarnego pieprzu i kilka łyżek śmietanki.

Podajemy z grzankami, posypujemy startym na tarce żółtym serem. Smacznego!🙂

garlic

Garlic cream soup

Ingredients:

• 1½ bulb of garlic
• 6 small or 3 big potatoes
• 1 onion
• about 1 l of broth (I used duck broth)
• ½ teaspoon of turmeric
• pinch of black pepper
• few tablespoons of cream
• slice of butter
• additionally: grated hard cheese and croutons

Melt the butter in a pot. Cut onion and garlic in cubes and fry for about 3-4 minutes. In the meantime peel and wash potatoes. Cut them in slices and add to the pot. Pour with hot broth, add turmeric and cook for about 20-30 minutes.

After that mix it with blender to get smooth cream soup. Add some pepper and few tablespoons of cream. Serve with croutons and grated hard cheese. Enjoy!😀

2 thoughts on “tylko mnie potem nie całuj… ;)

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s