śniadanie prawdziwego mężczyzny ;P

Kolejna moja propozycja na jesienne ciepłe śniadanie lub kolację. Nie ma chyba osoby, która w chłodny weekendowy poranek, nie da się skusić na tak przygotowane śniadanie. Ciepłe, chrupiące grzanki ze słonecznikowego chleba zapieczone z jajem ugotowanym w koszulce, którego żółtko rozpływa się w ustach. Do tego pomidory i zielona cebulka i już jest rochę cieplej – prawie wiosennie🙂

Scroll to see recipe in English.

toasts with eggs

Składniki na 4 grzanki:

• 4 kromki pieczywa (u mnie chleb słonecznikowy)
• 4 jajka
• 4 plasterki wędliny (u mnie pieczony boczek i karczek)
• 4 plastry żółtego sera
• masło do posmarowania chleba
• 3 łyżki octu
• sól i pieprz do smaku
• zielona cebulka

Kromki chleba podpiekamy w tosterze. W dużym garnku zagotowujemy ok. 1,5 litra wody z dodatkiem 3 łyżek octu. Jajka rozbijamy po jednym do miseczki i z miseczki wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy do 4 minut. Proponuję wykonywać tę czynność dość szybko, aby różnica czasowa pomiędzy pierwszym i ostatnim jajkiem była jak najkrótsza, wtedy wszystkie żółtka będą podobnie ugotowane – powinny być płynne lub półpłynne.

Ugotowane jajka przekładamy na papierowy ręcznik, aby obciekły z wody. Nastawiamy piekarnik na 200ºC i górną grzałkę (lub funkcję grill z górną grzałką). Każdą kromkę chleba smarujemy masłem i układamy plasterek wędliny, plasterek sera i jajko. Grzanki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  i wkładamy do piekarnika na górną półkę. Zapiekamy kilka minut – do osiągnięcia pożądanego efektu, czyli roztopienia sera i podpieczenia grzanek.

Po wyjęciu z piekarnika posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem i zieloną cebulką. Podajemy z cząstkami pomidora z białą lub zieloną cebulką. Smacznego!🙂

breakfast eggs and toasts

True man’s breakfast – toasts with poached eggs

Ingredients (on 4 toasts):

• 4 slices of bread
• 4 eggs
• 4 slices of cold meats
• 4 slices of hard cheese
• butter to grease the toasts
• 3 tablespoons of vinegar
• salt and black pepper to taste
• green onion

Toast all 4 slices of bread. In a big pot boil about 1,5 liters of water adding 3 tablespoons of vinegar. Crack the eggs one by one to a small bowl and put into the boiling water. Cook for 4 minutes. Do this thing quickly as you can, to have only a little gap between first and last egg. Than all eggs will be similar – they should be liquid or half-liquid.

Put you cooked eggs on a paper towel to absorb the water. Heat the oven to 200ºC, but just upper heater. Butter 4 slices of toasted bread. Put on one slice of cold meat, slice of hard cheese and egg. Put the toasts on baking tray filled with baking paper and put into the oven on upper shelf. Bake for few minutes just to melt the cheese.

Add some salt, black pepper and chopped green onion. Serve with tomatoes cut in parts. Enjoy your breakfast!🙂

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s