kurczak pieczony z 40 ząbkami czosnku

Wiedzieliście o tym, że charakterystycznym zapachem południowej Francji jest czosnek? Duuużo czosnku🙂 W różnych gatunkach, w niektórych potrawach dodawane są czasem nawet całe główki czosnku bez obierania. Tak jest właśnie i w tym przypadku i niech Was nie odstrasza nadzianie kurczaka czosnkiem w łupinie, bo cudownie się zapieka, zachowując w łupince cały smak i kształt nie tworząc rozgotowanej bezkształtnej masy.

Kurczak praktycznie przyprawiony jest jedynie solą i pieprzem i zdawać by się mogło, że taka kompozycja przypraw plus ogromna ilość czosnku nie przeniesie nas na wyżyny smaku, kiedy jednak skosztujecie pierwszy kęs zapewniam, że odlecicie w prawdziwy kurczakowy kosmos. Tak na prawdę nie wiem co bardziej mi smakowało – kurczak czy czosnek? Zapieczony czosnek traci na swoim ostrym smaku i zyskuje cudowną słodką miękkość, która rozpływa się w ustach. Zwłaszcza te ząbki, które zapiekły się w wytopionym z kurczaka tłuszczu. Ząbki zapieczone we wnętrzu kurczaka mają mniej słodki smak, ale są rówie delikatne i miękkie jak masło. Wbrew pozorom kurczak nie rozsiewa wokół tej niekoniecznie miłej dla nosa czosnkowej woni, wręcz przeciwnie – pachnie pieczonym mięsem o przyjemnym czoskowym aromacie. Niebiański smak🙂

Scroll to see recipe in English.

chicken baked with garlic

Składniki:

• kurczak – mój ważył 2 kg
• 40 ząbków czosnku – ok. 3 główki
• 2 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
• 60 g masła

Kurczaka myjemy na zewnątrz i w środku, osuszamy papierowym ręcznikiem. Odcinamy kuperek i szyjkę (chyba że ktoś lubi).

Główki czosnku dzielimy na ząbki, pozostawiając je w łupinach – czosnek pięknie zapiecze się w łupince. Masło roztapiamy w garnuszku dodając sól i pieprz, mieszamy aby sól się rozpuściła. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy część czosnku i na nim kurczaka. Smarujemy go roztopionym masłem na zewnątrz i w środku. Następnie do środka kurczaka wkładamy resztą ząbków czosnku i związujemy mu nóżki. Do garnka wlewamy szklankę wody.

Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC z termoobiegiem lub 200ºC bez termoobiegu i pieczemy pod przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę i rumienimy kurczaka na złoto, podlewając go co jakiś czas powstałym w naczyniu sosem. Ja założyłam mniej więcej godzinę pieczenia na każdy kilogram kurczaka. Całkowity czas pieczenia w moim przypadku to 2 godziny 20 minut, przy czym ok. 100 minut piekłam pod przykryciem, a następnie zmniejszyłam trochę temperaturę do mniej więcej 160ºC (bez termoobiegu do ok. 170-180ºC) i zapiekałam pozostałe 40 minut do spieczenia skórki. Kurczak wyszedł mięciutki, mięso samo odchodziło od kości. Zawsze lepiej piec odrobinę za długo, niż za krótko i nie siłować się z odrywaniem mięsa od kości.

Zgodnie z informacją, którą wyczytałam w „Kuchni Polskiej”, kurczaka można piec w wysokich temperaturach (powyżej 200ºC), wtedy znacznie skróci to czas pieczenia, natomiast zawsze trzeba to robić pod przykryciem, bo inaczej mięso wyschnie za wiór.

Upieczonego kuczaka przekładamy na półmisek, podajemy z pieczonymi ziemniakami. Jeśli nie dacie rady zjeść wszystkich upieczonych ząbków czosnku, świetnie nadadzą się do posmarowania grzanek z bułki i zjedzenia np. na kolację🙂 Smacznego!

chicken garlic

Chicken baked with 40 cloves of garlic

• chicken – my was about 2 kg
• 40 cloves of garlic – it’s about 3 bulbs
• 2 teaspoons of salt
• 1 teaspoon of fresh ground black pepper
• 60 g butter

Wash your chicken inside and outside. Dry with paper towel. Remove the rump and neck (or leave if you like).

Garlic bulbs divide on cloves but leave the peels – garlic will beautiful bake in peels. Melt the butter in a pot and add salt and pepper, mix to dissolve the salt. Put some cloves of garlic on the bottom of heat-resistant dish, next put the chicken. Grease the chicken with butter inside and outside. Next put into the chicken the rest of garlic cloves and tie its legs. Pour to the dish 1 glass of water (about 250 ml).

Put in your chicken to preheated oven (180ºC with hot air and about 200ºC without hot air) and bake under cover, and next take out the cover and bake until chicken will be golden-brown. Pour with dish water from time to time. Bake for about 1 hour for every kilogram of chicken. All baking took me about 2 hours and 20 minutes, but first 100 minutes I’ve baked under cover, and next 40 minutes without cover, but I’ve reduced temperature to 160ºC with hot air (170-180ºC without hot air).

Chicken was soft and tender, it’s always better to a little bit overcooked than wrestle with hard meat. You can bake chicken in the oven in high temperatures, but always remember to bake under cover not to dry the meat.

Put your baked chicken to a big plate, serve with baked potatoes. If you don’t eat all the cloves of garlic, you can also use them to spread on toasts and eat for supper for example. Enjoy!🙂

chicken

6 thoughts on “kurczak pieczony z 40 ząbkami czosnku

  1. No to mnie zaskoczyłaś tym czosnkiem!🙂 muszę spróbować koniecznie🙂 bardzo lubię piec kurczę w całości, to takie banalne danie a niezwykle wygląda na talerzu.

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s