kanadyjska odwracana tarta z gruszkami

Przyznam Wam, że odkąd zaczęłam eksperymentować z pieczeniem bardzo odzwyczaiłam się od sklepowych słodkości. I teraz ilekroć mam ochotę na coś słodkiego zamiast skoczyć do sklepu po batonika, to myślę, co by tu upiec (a dupa rośnie). Co gorsza moja lista ciast do wypróbowania wcale się nie zmniejsza, wręcz przeciwnie, ciągle gdzieś coś widzę, co należałoby dopisać do słodkiego must do. I tak wczoraj w tzw. międzyczasie (skoro już byłam w kuchni i robiłam pastę pomidorową) postanowiłam przygotować kanadyjską tartę z gruszkami, która już od jakiegoś czasu widniała na mojej liście. Przepis pochodzi z „Kulinarnego atlasu świata” – dodatku do Gazety Wyborczej.

Uprzedzam, że tarta jest bardzo słodka, natomiast w tym wypadku zupełnie mi to nie przeszkadza, bo jest bardzo smaczna, zwłaszcza na ciepło, tuż po upieczeniu.

Scroll to see recipe in English.
pears tart

Składniki na ciasto:

• 1½ szklanki mąki pszennej
• ½ szklanki mąki kukurydzianej
• 100-120 g zimnego masła
• 1 łyżka cukru
• ½ łyżeczki soli
• ok. 5 łyżek zimnej wody

Składniki na nadzienie:

• 4 duże gruszki
• 1 szklanka cukru
• 50 g masła

W garnku łączymy suche składniki, czyli obie mąki, sól i cukier, a następnie wkrajamy zimne masło i wlewamy wodę. Ciasto zagniatamy szybkimi ruchami, do połaczenia wszystkich składników. Formujemy krążek, wkładamy do foliowego woreczka i do lodówki na godzinę lub na kilkanaście minut do zamrażalnika.

W tym czasie myjemy i obieramy gruszki, kroimy je na połówki, a każdą połówkę jeszcze na 3 części.

Na patelni z nieprzywierającą powłoką roztapiamy 50 g masła, wsypujemy szklankę cukru  i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści i zezłoci. Trzeba jednak pilnować i cały czas mieszać, aby cukier się nie przypalił. Tak przygotowany cukier przekładamy na formę do tarty i rozprowadzamy na dnie. Na cukrze układamy kawałki gruszek.

Piekarnik nastawiamy na 200ºC (bez termoobiegu). Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki lub zamrażalnika, w kilku ruchach zagniatamy ponownie i wałkujemy na okrągły placek wielkości naszej formy do tarty. Ciasto układamy na gruszkach, widelcem robimy kilka nakłuć. Wkładamy do gorącego piekarnika i zapiekamy przez 40 minut – do zezłocenia ciasta.

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy, aż trochę przestygnie. Moje gruszki puściły ogrom soku, który w połączeniu z gorącym cukrem parzy strasznie, dlatego warto odczekać trochę, aby tarta przestygła. Na formie kładziemy duży talerz lub paterę i szybkim ruchem odwracamy tartę do góry nogami. Proponuję wykonać tę czynność nad zlewem, bo jest ogromna szansa, że część wytworzonego w trakcie pieczenia soku po prostu wyleje się podczas przewracania formy do góry nogami. Tak było w moim przypadku, dlatego ostrzegam – w przepisie nie było o tym ani słowa.

Tartę podajemy na ciepło np. z kulką lodów lub na zimno z kubkiem gorzkiej kawy. Smacznego!🙂

canadian tart

Canadian upside-down pear tart

Ingredients for pastry:

• 1½ glass of plain flour
• ½ glass of cornflour
• 100-120 g cold butter
• 1 tablespoon of sugar
• ½ teaspoon of salt
• about 5 tablespoons of cold water

Ingredients for filling:

• 4 big pears
• 1 glass of sugar
• 50 g butter

Mix both flours, sugar and salt in a big pot. Next add slices of cold butter and water, and knead quickly until combine. Form ring and put into foil bag. Keep in fridge for about 1 hour or in a freezer for about 15-20 minutes.

In the meantime wash and peel the pears. Cut them in half, and every half in 3 pieces.

Melt about 50 g of butter on a frying pan with non-stick coating. Add 1 glass of sugar and mix until it’s melt. Mix all time because sugar will easily burn. When it’s melt and gets golden-brown, put it into your tart form and spread. Place pieces of pears.

Heat the oven to 200ºC. Take the pastry out of fridge or freezer, knead again quickly, and roll out to a round form as big as your tart form. Put it onto pears, make some pricks using the fork. Pu into preheated oven and bake for about 40 minutes until it’s golden.

After that put out the oven and leave to cool down – pears make a lot of juice, and it’s really hot. So leave it to cool down and not to scald oneself. When it’s cool down, but still warm, put big plate on the tart form and quickly turn upside-down your tart form. I recommend to do this over the kitchen sink, because some pear juice will go out.

Serve your tart worm with ice creams or cold with cup of bitter coffee. Enjoy!🙂

tart

2 thoughts on “kanadyjska odwracana tarta z gruszkami

  1. Mmm, wygląda bajecznie🙂
    Moja lista ciasta do zrobienia też rośnie w zastraszającym tempie. Już teraz widzę, że życia mi nie starczy, żeby wszystko z niej przygotować😉

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s