pomarańcze na słono? tak!

Czy próbowaliście kiedyś posolić pomarańczę? Nie? To koniecznie spróbujcie.

O soleniu pomarańczy dowiedziałam się bardzo dawno temu, od jednej z koleżanek ze studiów, która wielokrotnie była we Włoszech, a tam pomarańcze się nie dość, że soli to na dodatek polewa oliwą. Jeśli więc chcielibyście zaskoczyć swoich gości czymś tak nietypowym jak solona pomarańcza to śmiało! To paradoks, ale posolone pomarańcze są słodkie, bo sól neutralizuje jedynie kwaśność owoców. Imbir podkreśla smak pomarańczy i nadaje sałatce charakterystycznego aromatu.

Myślę, że to dobry pomysł do wykorzystania podczas nadchodzących Świąt – może mało tradycyjny, ale na pewno oryginalny. Na dodatek wszystko przygotowuje się w tak ekspresowym tempie, że nawet w sytuacji awaryjnej nie dacie się zaskoczyć😉

orange salad

Składniki (na 1-2 porcje):

• 2 pomarańcze
• 1 cm plaster imbiru
• szczypta pieprzu (najlepiej cytrynowego)
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• szczypta suszonej natki pietruszki
• szczypta soli

Do małego słoiczka wlewamy olej, sok z cytryny, dodajemy szczyptę pieprzu, soli, natkę pietruszki i bardzo drobno pokrojony plasterek imbiru. Słoik zakręcamy i mieszamy sos do połączenia skłądników.

Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry. Układamy na talerzu wedle własnego pomysłu, polewamy sosem i gotowe. Smacznego!🙂

sałatka z pomarańczy

orange slad with ginger

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s